PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kwiatowy tort serduszko

Wspaniały tort w kształcie serca z kremem waniliowym i kwiatkami z lukru plastycznego

ok. 12 porcji

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kwiatowy tort serduszko

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Przełożenie:

200 g dżemu z czarnych porzeczek

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
1 łyżeczka cukru

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp mieszankę do wypieku biszkoptu do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.

5

Przełożenie

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj dżemem, a następnie kremem waniliowym i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

6

Dekorowanie

Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki (Zdj. 1).

7

Pozostałą część białego lukru rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj je aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 2).

8

Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kwiatowy tort serduszko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2508 kJ
599 kcal
1227 kJ
293 kcal
Tłuszcz 20.95 g 10.27 g
Węglowodany 97.28 g 47.69 g
Białko 5.69 g 2.79 g