PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kwiatowy tort serduszko

Wspaniały tort w kształcie serca z kremem waniliowym i kwiatkami z lukru plastycznego

o 12 porcji

średnie 100 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kwiatowy tort serduszko

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Przełożenie:

200 g dżemu z czarnych porzeczek

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
1 łyżeczka cukru

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp mieszankę do wypieku biszkoptu do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.

5

Przełożenie

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj dżemem, a następnie kremem waniliowym i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

6

Dekorowanie

Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki (Zdj. 1).

7

Pozostałą część białego lukru rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj je aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 2).

8

Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kwiatowy tort serduszko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2508kJ
599kcal
1227kJ
293kcal
Tłuszcz 20.95g 10.27g
Węglowodany 97.28g 47.69g
Białko 5.69g 2.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!