Flag

Kwiatowy tort serduszko

ok. 12 porcji
Średni
100 min
Wspaniały tort w kształcie serca z kremem waniliowym i kwiatkami z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Krem
300 mlmleka (zimnego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Przełożenie
200 gdżemu z czarnych porzeczek
Krem maślany
100 gmasła (miękkiego)
125 gcukru pudru
1 - 2 łyżkimleka
1 - 2 kropleAromatu waniliowego Dr. Oetkera
Poncz
100 mlwody
1 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
1 łyżeczkacukru
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp mieszankę do wypieku biszkoptu do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.

5

Przełożenie

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj dżemem, a następnie kremem waniliowym i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

6

Dekorowanie

Picture - rezept-handling-blten-herztorte-step2.jpg

Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki (Zdj. 1).

7
Picture - rezept-handling-blten-herztorte-step1.jpg

Pozostałą część białego lukru rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj je aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 2).

8

Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.