PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

Połączenie kwaśnego smaku porzeczek i aromatu cebuli

ok. 6 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

Składniki:

1000 g porzeczek czerwonych
300 g cebuli czerwonej
1 szt. cytryny
1 szt. pomarańczy
50 ml octu winnego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
150 ml soku jabłkowego
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć, oczyścić, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, odważyć 700 g miąższu. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z owoców wycisnąć sok. Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.

Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 205 kJ
49 kcal
389 kJ
93 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.13 g
Węglowodany 12.62 g 24.27 g
Białko 0.44 g 0.84 g