PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

Połączenie kwaśnego smaku porzeczek i aromatu cebuli

o 6 słoików (po 200 ml)

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

Składniki:

1000 g porzeczek czerwonych
300 g cebuli czerwonej
1 szt. cytryny
1 szt. pomarańczy
50 ml octu winnego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
150 ml soku jabłkowego
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć, oczyścić, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, odważyć 700 g miąższu. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z owoców wycisnąć sok. Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.

Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 205kJ
49kcal
389kJ
93kcal
Tłuszcz 0.07g 0.13g
Węglowodany 12.62g 24.27g
Białko 0.44g 0.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej