Flag

Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

ok. 6 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie kwaśnego smaku porzeczek i aromatu cebuli
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gporzeczek czerwonych
300 gcebuli czerwonej
1 szt.cytryny
1 szt.pomarańczy
50 mloctu winnego
150 mlczerwonego wina wytrawnego
150 mlsoku jabłkowego
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkipieprzu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć, oczyścić, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, odważyć 700 g miąższu. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z owoców wycisnąć sok. Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.


Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.