PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Kruchy spód, pyszna masa budyniowa i owoce. Idealne, proste w przygotowaniu ciasto do letniej kawy!

24 porcji

średni 90 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Ciasto kruche:

350 g mąki
10 g Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
70 g cukru
200 g masła (zimnego)
2 szt. jajek

Owoce:

250 g rabarbaru
250 g truskawek

Budyń:

1000 ml mleka
100 g masła
120 g cukru
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy miksera z końcówką do zagniatania wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cukier. Wymieszaj.  Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Zagnieć na ciasto kruche. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj budyń i owoce.

3

Owoce

Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i chwilę podgotuj przez ok. minutę, żeby rabarbar trochę zmiękł.

4

Budyń

Do garnka przelej 750 ml mleka i dodaj masło. Do drugiej części mleka dodaj budynie w proszku i cukier. Dobrze wymieszaj. Mleko z masłem zagotuj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy i cały czas mieszając trzepaczką ponownie zagotuj.
Gorący budyń przelej na upieczony spód i wyrównaj. Delikatnie przełóż owoce i zetrzyj zmrożoną część ciasta na tarce.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 55 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki, żeby budyń dobrze stężał.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 925 kJ
221 kcal
867 kJ
207 kcal
Tłuszcz 12.27 g 11.47 g
Węglowodany 25.71 g 24.02 g
Białko 4.45 g 4.16 g