Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Kruchy spód, pyszna masa budyniowa i owoce. Idealne, proste w przygotowaniu ciasto do letniej kawy!

24 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Ciasto kruche:

350 g mąki
10 g Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
70 g cukru
200 g masła (zimnego)
2 szt. jajek

Owoce:

250 g rabarbaru
250 g truskawek

Budyń:

1000 ml mleka
100 g masła
120 g cukru
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy miksera z końcówką do zagniatania wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cukier. Wymieszaj.  Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Zagnieć na ciasto kruche. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj budyń i owoce.

3

Owoce

Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i chwilę podgotuj przez ok. minutę, żeby rabarbar trochę zmiękł.

4

Budyń

Do garnka przelej 750 ml mleka i dodaj masło. Do drugiej części mleka dodaj budynie w proszku i cukier. Dobrze wymieszaj. Mleko z masłem zagotuj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy i cały czas mieszając trzepaczką ponownie zagotuj.
Gorący budyń przelej na upieczony spód i wyrównaj. Delikatnie przełóż owoce i zetrzyj zmrożoną część ciasta na tarce.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 55 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki, żeby budyń dobrze stężał.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 925 kJ
221 kcal
867 kJ
207 kcal
Tłuszcz 12.27 g 11.47 g
Węglowodany 25.71 g 24.02 g
Białko 4.45 g 4.16 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne