Flag

Tort na specjalną okazję - Dla Ciebie

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Wyjątkowy tort z kremem śmietanowym i napisem z pisaków cukrowych
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
110 gcukru
120 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 łyżkiwody
4 łyżkioleju
Nadzienie
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka z cukrem ubij na pianę, następnie połącz wodę, olej i żółtka, zmieszaj ze sobą masy jajeczne. Następnie do masy z jajek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylej do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Śmietankę mocno schłodź i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.


Wystudzony biszkopt przekrój na połowę, przełóż przygotowana masą śmietankową.

3

Dekorowanie

Polewę z białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch tortu polej polewą. Pisakami cukrowymi wykonaj ozdobny napis oraz na wierzchu tortu ułóż dekoracje z czekolady.