PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kremówka

Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z aksamitnym budyniowym kremem i bitą śmietanką jest zarazem proste i wykwintne

15 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kremówka

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Ciasto:

1 opak. ciasta francuskiego

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części – jedna część będzie stanowiła spód, druga zaś wierzch kremówki. Blaty ciasta przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem, aby nie tworzyły się zbyt duże bąble.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Po upieczeniu blaty odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z z cukrem pudrem. Na wystudzony blat ciasta wyłóz krem budyniowy, a następnie równomiernie nałóż masę śmietanową. Całość przykryj drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kremówka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1344 kJ
321 kcal
1168 kJ
279 kcal
Tłuszcz 20.82 g 18.10 g
Węglowodany 30.08 g 26.16 g
Białko 3.17 g 2.76 g