Flag

Kremówka

15 porcji
Łatwy
40 min
Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z aksamitnym budyniowym kremem i bitą śmietanką jest zarazem proste i wykwintne
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Gotową kremówkę najlepiej kroić nożem z piłką. Można też ułatwić sobie krojenie i górny płat upieczonego ciasta wcześniej pokroić na równe kawałki i dopiero po wyłożeniu obu warstw kremów (budyniowej i śmietankowej), ułożyć je na wierzchu, a następnie całość schłodzić.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem budyniowy
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Ciasto
1 opak.ciasta francuskiego
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
4 łyżkicukru pudru
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części – jedna część będzie stanowiła spód, druga zaś wierzch kremówki. Blaty ciasta przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem, aby nie tworzyły się zbyt duże bąble.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu blaty odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z z cukrem pudrem. Na wystudzony blat ciasta wyłóz krem budyniowy, a następnie równomiernie nałóż masę śmietanową. Całość przykryj drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Gotową kremówkę najlepiej kroić nożem z piłką. Można też ułatwić sobie krojenie i górny płat upieczonego ciasta wcześniej pokroić na równe kawałki i dopiero po wyłożeniu obu warstw kremów (budyniowej i śmietankowej), ułożyć je na wierzchu, a następnie całość schłodzić.