PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kremówka

Połączenie delikatnego ciasta francuskiego z aksamitnym budyniowym kremem i bitą śmietanką jest zarazem proste i wykwintne

15 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kremówka

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Ciasto:

1 opak. ciasta francuskiego

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na dwie części – jedna część będzie stanowiła spód, druga zaś wierzch kremówki. Blaty ciasta przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem, aby nie tworzyły się zbyt duże bąble.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Po upieczeniu blaty odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z z cukrem pudrem. Na wystudzony blat ciasta wyłóz krem budyniowy, a następnie równomiernie nałóż masę śmietanową. Całość przykryj drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem obsyp ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kremówka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1344kJ
321kcal
1168kJ
279kcal
Tłuszcz 20.82g 18.10g
Węglowodany 30.08g 26.16g
Białko 3.17g 2.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!