
Babeczki Kopce Kreta W ogródku
Składniki
Przygotowanie:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość miksować najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. 0,5 łyżki).
Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Banana obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nim wydrążone babeczki.
Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek). Całość ubijać przez ok. 2 minuty, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na 30 min. do lodówki.
Kiedy babeczki będą już schłodzone, lukier rozgrzać w gorącej wodzie (torebkę zanurzyć na 3 - 5 minut). Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Odciąć róg opakowania i polać lukrem część babeczek, a następnie posypać je perełkami jeszcze przed zastygnięciem lukru. Następnie, przy pomocy pozostałego lukru, do suchego makaronu spaghetti lub do słonego paluszka przykleić kwiatki i listki z opłatka. Tak przygotowane kwiatki „wbić" w babeczki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Duszki

Babeczki torebeczki

Pavlova waniliowa z marakują

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Babeczki Konfetti

Babeczki Króliczek
