PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krajanka z kremem budyniowym

Zaskakująca kompozycja smakowa krajanki z kremem z budyniu waniliowego

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Krajanka z kremem budyniowym

Ciasto:

3 szt. jajek
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
100 g mąki
1 opak. Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

350 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
50 g cukru

Nadzienie:

5 plastrów ananasów w puszce
1 szkl. soku ananasowego
2 szt. bananów
0,5 szt. cytryny

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki dżemu ananasowego
25 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać 3 łyżki gorącej wody ciągle miksując. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, wymieszać łyżką z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń zmieszać z cukrem, wlać do gorącego mleka i zagotować. Przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń, zmiksować na gładki krem.

Ananasy osączyć, banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem.

Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciasto oblać polewą oraz posypać pałtkami migdałowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krajanka z kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 766 kJ
183 kcal
1093 kJ
261 kcal
Tłuszcz 10.00 g 14.29 g
Węglowodany 21.24 g 30.34 g
Białko 2.37 g 3.39 g