PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krajanka z kremem budyniowym

Zaskakująca kompozycja smakowa krajanki z kremem z budyniu waniliowego

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Krajanka z kremem budyniowym

Ciasto:

3 szt. jajek
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
100 g mąki
1 opak. Budyniu smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

350 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
50 g cukru

Nadzienie:

5 plastrów ananasów w puszce
1 szkl. soku ananasowego
2 szt. bananów
0,5 szt. cytryny

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki dżemu ananasowego
25 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać 3 łyżki gorącej wody ciągle miksując. Mąkę przesiać z budyniem czekoladowym i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno dodając porcjami pozostały cukier, wymieszać łyżką z masą z żółtek. Dodać przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Blachę 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyć z blachy i oderwać papier. Budyń zmieszać z cukrem, wlać do gorącego mleka i zagotować. Przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń, zmiksować na gładki krem.

Ananasy osączyć, banany obrać ze skóry, skropić sokiem cytrynowym. Owoce pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kremem.

Biszkopt przekroić na trzy równe paski, nasączyć je syropem ananasowym. Ciasto przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować dżemem ananasowym.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciasto oblać polewą oraz posypać pałtkami migdałowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krajanka z kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 766kJ
183kcal
1093kJ
261kcal
Tłuszcz 10.00g 14.29g
Węglowodany 21.24g 30.34g
Białko 2.37g 3.39g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej