PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Korzenny warstwowiec

Aromatyczne ciasto z miodem i orzechami

o 20 porcji

trudne 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Korzenny warstwowiec

Ciasto:

6 szt. jajek
50 g cukru
50 g miodu (płynnego)
70 g mąki
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych)

Masa:

2 opak. Budyniu smak toffi Dr. Oetkera
120 g cukru
700 ml mleka
200 g masła
2 łyżki wódki
4 - 5 kropli Aromatu śmietankowego Dr. Oetkera
50 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych)

Poncz:

1 szkl. wody przegotowanej, zimnej
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
30 g borówek amerykańskich
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, połączyć z żółtkami i miodem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną i orzechy. Ciasto delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Po upieczeniu biszkopt natychmiast zdjąć z blachy, oderwać papier. Każdy blat ciasta pokroić na 3 paski, nasączyć ponczem.

3

Masa

Budyń ugotować z cukrem, przelać do szklanej salaterki, wierzch posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać z wódką, aromatem i orzechami.

4

Dekorowanie

Paski ciasta przełożyć kremem. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować borówkami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Korzenny warstwowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1164kJ
278kcal
971kJ
232kcal
Tłuszcz 17.26g 14.38g
Węglowodany 26.09g 21.74g
Białko 5.41g 4.51g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!