PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Korzenny warstwowiec

Aromatyczne ciasto z miodem i orzechami

o 20 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Korzenny warstwowiec

Ciasto:

6 szt. jajek
50 g cukru
50 g miodu (płynnego)
70 g mąki
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych)

Masa:

2 opak. Budyniu smak toffi Dr. Oetkera
120 g cukru
700 ml mleka
200 g masła
2 łyżki wódki
4 - 5 kropli Aromatu śmietankowego Dr. Oetkera
50 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych)

Poncz:

1 szkl. wody przegotowanej, zimnej
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
30 g borówek amerykańskich
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, połączyć z żółtkami i miodem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę korzenną i orzechy. Ciasto delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Po upieczeniu biszkopt natychmiast zdjąć z blachy, oderwać papier. Każdy blat ciasta pokroić na 3 paski, nasączyć ponczem.

3

Masa

Budyń ugotować z cukrem, przelać do szklanej salaterki, wierzch posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać z wódką, aromatem i orzechami.

4

Dekorowanie

Paski ciasta przełożyć kremem. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować borówkami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Korzenny warstwowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1164kJ
278kcal
971kJ
232kcal
Tłuszcz 17.26g 14.38g
Węglowodany 26.09g 21.74g
Białko 5.41g 4.51g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt