PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura jabłkowo-pomarańczowa

Intrygująca kompozycja smakowa jabłek i pomarańczy

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura jabłkowo-pomarańczowa

Składniki:

800 g jabłek
300 ml soku pomarańczowego (z kartonika lub świeżo wyciśniętego)
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki. Odważyć dokładnie 700 g, przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, dodać Żelfix. Konfiturę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać cukier, zagotować ponownie i gotować jeszcze przez 3 minuty, zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany, ewentualnie nadmiar piany zebrać łyżką cedzakową.

Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i od razu szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura jabłkowo-pomarańczowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 276kJ
66kcal
678kJ
162kcal
Tłuszcz 0.09g 0.21g
Węglowodany 16.39g 39.98g
Białko 0.13g 0.32g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!