PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Komunijne babeczki

Babeczki jogurtowe ubrane w białą szatkę z masy śmietanowej, udekorowane rożyczkami i perełkami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Komunijne babeczki

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

1 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika ustawić foremki. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudzić.

3

Masa śmietanowa

Do miski wlać 500 ml schłodzonej śmietanki, dodawać cukier puder, ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach, ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko miksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Dekorowanie

Masę śmietanową umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, umieścić w nim końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać krem na babeczki. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem udekorować babeczki różyczkami kolorowymi i złotymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Komunijne babeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549 kJ
370 kcal
1269 kJ
303 kcal
Tłuszcz 22.21 g 18.20 g
Węglowodany 38.12 g 31.24 g
Białko 4.81 g 3.94 g