PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Komunijne babeczki

Babeczki jogurtowe ubrane w białą szatkę z masy śmietanowej, udekorowane rożyczkami i perełkami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Komunijne babeczki

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

1 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika ustawić foremki. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudzić.

3

Masa śmietanowa

Do miski wlać 500 ml schłodzonej śmietanki, dodawać cukier puder, ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach, ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko miksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Dekorowanie

Masę śmietanową umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, umieścić w nim końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać krem na babeczki. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem udekorować babeczki różyczkami kolorowymi i złotymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Komunijne babeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549kJ
370kcal
1269kJ
303kcal
Tłuszcz 22.21g 18.20g
Węglowodany 38.12g 31.24g
Białko 4.81g 3.94g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej