Flag

Komunijne babeczki

12 porcji
Średni
40 min
Babeczki jogurtowe ubrane w białą szatkę z masy śmietanowej, udekorowane rożyczkami i perełkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika ustawić foremki. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudzić.

3

Masa śmietanowa

Do miski wlać 500 ml schłodzonej śmietanki, dodawać cukier puder, ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach, ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko miksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Dekorowanie

Masę śmietanową umieścić w rękawie cukierniczym lub woreczku foliowym z odciętym rogiem, umieścić w nim końcówkę do dekoracji o śr. 11 mm i wyciskać krem na babeczki. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Przed samym podaniem udekorować babeczki różyczkami kolorowymi i złotymi perełkami.