PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kokosowe kuleczki i ciasteczka maślane

Pyszne kuleczki z wiórkami kokosowymi i ciasteczka z dżemem

ok. 95 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kokosowe kuleczki i ciasteczka maślane

Kokosowe kuleczki (35 szt.):

50 g masła
100 g cukru pudru
10 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szczypta Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
150 g wiórków kokosowych
150 g orzechów włoskich

Ciasteczka maślane (ok. 60 szt.):

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
4 łyżki dżemu wiśniowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Kokosowe kuleczki: Masło ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, aromat, jajko, proszek do pieczenia. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i zmielone orzechy, wszystko razem wymieszaj. Łyżeczką uformuj małe kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Kuleczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Ciasteczka maślane

Mieszankę do wypieku kruchego ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Metalowymi foremkami o motywach świątecznych wykrawaj ciasteczka. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj ciastka.

4

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w gorącej wodzie, następnie przelej ją do małej salaterki i zanurzaj w niej jedną stronę ciasteczek. Z papieru do pieczenia zrób 2 szprycki, do każdej nałóż inny dżem i udekoruj ciasteczka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kokosowe kuleczki i ciasteczka maślane

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 251 kJ
60 kcal
1796 kJ
429 kcal
Tłuszcz 3.76 g 26.89 g
Węglowodany 6.20 g 44.26 g
Białko 0.81 g 5.81 g