Flag

Kokosowe kuleczki i ciasteczka maślane

ok. 95 porcji
Średni
60 min
Pyszne kuleczki z wiórkami kokosowymi i ciasteczka z dżemem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kokosowe kuleczki (35 szt.)
50 gmasła
100 gcukru pudru
10 kropliAromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 szczyptaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
150 gwiórków kokosowych
150 gorzechów włoskich
Ciasteczka maślane (ok. 60 szt.)
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
4 łyżkidżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
4 łyżkidżemu wiśniowego

Zobacz produkty

Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Kokosowe kuleczki: Masło ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, aromat, jajko, proszek do pieczenia. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i zmielone orzechy, wszystko razem wymieszaj. Łyżeczką uformuj małe kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Kuleczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

3

Ciasteczka maślane

Mieszankę do wypieku kruchego ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Metalowymi foremkami o motywach świątecznych wykrawaj ciasteczka. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj ciastka.

4

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w gorącej wodzie, następnie przelej ją do małej salaterki i zanurzaj w niej jedną stronę ciasteczek. Z papieru do pieczenia zrób 2 szprycki, do każdej nałóż inny dżem i udekoruj ciasteczka.