Flag

Klasyczny Creme Brulee

6 porcji
Średni
40 min
Deser przygotowywany na bazie kremu z żółtek, śmietanki, cukru i laski wanilii, uwieńczony warstwą karmelu.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Do natłuszczenia
1 łyżkamasła (do wysmarowania kokilek)
Składniki
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
6 szt.żółtek
70 gcukru
Do dekoracji
3 łyżkicukru trzcinowego

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Kokilki wysmaruj masłem. Laskę wanilii przekrój na pół i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj i ostudź. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę i stopniowo dodawaj ostudzoną śmietankę z wanilią. Delikatnie wymieszaj. Kokilki wypełnij masą 2/3 foremek.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz, aż masa stanie się lekko galaretkowata. Z wierzchu nie może być przypieczona.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C


Wyjmij z pieca i ostudź. Schłodź w lodówce co najmniej 4h.

3

Dekorowanie

Tuż przed podaniem posyp wierzch równą warstwą brązowego cukru. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika spożywczego, do momentu rozpuszczenia się cukru i pojawienia się złocistej skorupki.

Porady i wskazówki