PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Klasyczny Creme Brulee

Deser przygotowywany na bazie kremu z żółtek, śmietanki, cukru i laski wanilii, uwieńczony warstwą karmelu.

6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Klasyczny Creme Brulee

Do natłuszczenia:

1 łyżka masła (do wysmarowania kokilek)

Składniki:

1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
6 szt. żółtek
70 g cukru

Do dekoracji:

3 łyżki cukru trzcinowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Kokilki wysmaruj masłem. Laskę wanilii przekrój na pół i łyżeczką wybierz ziarenka. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj ziarenka wanilii, zagotuj i ostudź. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę i stopniowo dodawaj ostudzoną śmietankę z wanilią. Delikatnie wymieszaj. Kokilki wypełnij masą 2/3 foremek.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz, aż masa stanie się lekko galaretkowata. Z wierzchu nie może być przypieczona.

Piekarnik elektryczny: 120 °C

Piekarnik gazowy: 120 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Wyjmij z pieca i ostudź. Schłodź w lodówce co najmniej 4h.

3

Dekorowanie

Tuż przed podaniem posyp wierzch równą warstwą brązowego cukru. Cukier karmelizuj przy pomocy palnika spożywczego, do momentu rozpuszczenia się cukru i pojawienia się złocistej skorupki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Klasyczny Creme Brulee

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1742 kJ
416 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 33.51 g 25.98 g
Węglowodany 24.37 g 18.89 g
Białko 4.99 g 3.87 g