Jesienne babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe z ciasteczkową dynią

12 sztuk

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Jesienne babeczki czekoladowe

Ciasteczka:

250 g mąki
40 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
160 g masła
170 g cukru
1 szt. jajka
0,5 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

3 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Składniki na ciastka zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia. Następnie oddziel 1/3 ciasta (resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek). Wyjętą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą na grubość ok. 3-4 mm. Następnie zdejmij folię i za pomocą foremki w kształcie dyni lub okrągłej wytnij ciasteczka. Można również wycinać ciasteczka w kształcie kółeczek i później namalować na nich przy pomocy lukru dynię.

2

Pieczenie

Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem gotowe ciastka schłodź przez chwilę w lodówce, a następnie wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Ciastka odstaw do wystudzenia, aby później przystąpić do ich dekorowania.

3

Babeczki

Zawartość opakowania babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej oraz wodę i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ciasto równomiernie do foremek.

4

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie ciasteczek

Do rondelka wlej gorącą wodę, w której na 5 minut umieść dwa opakowania lukru gotowego. Następnie rozetnij opakowania i przelej lukier do większej miseczki, którą możesz ustawić na rondelku z wodą. Rondelek ustaw na najniższej mocy palnika, tak by zachować temperaturę wody. Miseczkę z lukrem ustaw na rondelku z ciepłą wodą, aby w czasie łączenia z barwnikami nie zgęstniał zbyt mocno. Do lukru dodaj zawartość dwóch opakowań barwnika żółtego i 4-6 kropel barwnika czerwonego. Gdy uzyskasz oczekiwany kolor, zdejmij miskę z rondelka i przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wycisnąć na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy. Gdy paski już lekko wyschną uzupełnij przerwy kolejną porcją lukru – w ten sposób uzyskasz trójwymiarowy dyniowy efekt. Lukier zielony - opakowanie z lukrem rozgrzej, a następnie przelej do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym. Lukier przestudź, aby lekko zgęstniał. Następnie przełóż do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ lukrowe dynie zielonymi łodygami.

6

Krem czekoladowy

Do miski wlej mleko, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wystudzone babeczki. Na koniec ozdób je dyniowymi ciasteczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jesienne babeczki czekoladowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2516 kJ
601 kcal
1419 kJ
339 kcal
Tłuszcz 24.73 g 13.97 g
Węglowodany 82.57 g 46.65 g
Białko 8.26 g 4.67 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne