PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Jesienne babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe z ciasteczkową dynią

12 sztuk

trudne 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Jesienne babeczki czekoladowe

Ciasteczka:

250 g mąki
40 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
160 g masła
170 g cukru
1 szt. jajek
0,5 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

3 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Krem czekoladowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Składniki na ciastka zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia. Następnie oddziel 1/3 ciasta (resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek). Wyjętą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą na grubość ok. 3-4 mm. Następnie zdejmij folię i za pomocą foremki w kształcie dyni lub okrągłej wytnij ciasteczka. Można również wycinać ciasteczka w kształcie kółeczek i później namalować na nich przy pomocy lukru dynię.

2

Pieczenie

Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem gotowe ciastka schłodź przez chwilę w lodówce, a następnie wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 min.

Ciastka odstaw do wystudzenia, aby później przystąpić do ich dekorowania.

3

Babeczki

Zawartość opakowania babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej oraz wodę i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ciasto równomiernie do foremek.

4

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie ciasteczek

Do rondelka wlej gorącą wodę, w której na 5 minut umieść dwa opakowania lukru gotowego. Następnie rozetnij opakowania i przelej lukier do większej miseczki, którą możesz ustawić na rondelku z wodą. Rondelek ustaw na najniższej mocy palnika, tak by zachować temperaturę wody. Miseczkę z lukrem ustaw na rondelku z ciepłą wodą, aby w czasie łączenia z barwnikami nie zgęstniał zbyt mocno. Do lukru dodaj zawartość dwóch opakowań barwnika żółtego i 4-6 kropel barwnika czerwonego. Gdy uzyskasz oczekiwany kolor, zdejmij miskę z rondelka i przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wycisnąć na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy. Gdy paski już lekko wyschną uzupełnij przerwy kolejną porcją lukru – w ten sposób uzyskasz trójwymiarowy dyniowy efekt. Lukier zielony - opakowanie z lukrem rozgrzej, a następnie przelej do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym. Lukier przestudź, aby lekko zgęstniał. Następnie przełóż do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ lukrowe dynie zielonymi łodygami.

6

Krem czekoladowy

Do miski wlej mleko, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wystudzone babeczki. Na koniec ozdób je dyniowymi ciasteczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Jesienne babeczki czekoladowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2516kJ
601kcal
1419kJ
339kcal
Tłuszcz 24.73g 13.97g
Węglowodany 82.57g 46.65g
Białko 8.26g 4.67g