Flag

Jesienne babeczki czekoladowe

12 sztuk
Trudny
80 min
Babeczki czekoladowe z ciasteczkową dynią
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
250 gmąki
40 gkakao
0,25 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
160 gmasła
170 gcukru
1 szt.jajka
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Babeczki
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Do dekoracji
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Krem czekoladowy
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Składniki na ciastka zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 h do schłodzenia. Następnie oddziel 1/3 ciasta (resztę zostaw w lodówce na czas przygotowywania pierwszej partii ciastek). Wyjętą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy papierem do pieczenia, a folią spożywczą na grubość ok. 3-4 mm. Następnie zdejmij folię i za pomocą foremki w kształcie dyni lub okrągłej wytnij ciasteczka. Można również wycinać ciasteczka w kształcie kółeczek i później namalować na nich przy pomocy lukru dynię.

2

Pieczenie

Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem gotowe ciastka schłodź przez chwilę w lodówce, a następnie wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Ciastka odstaw do wystudzenia, aby później przystąpić do ich dekorowania.

3

Babeczki

Zawartość opakowania babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej oraz wodę i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ciasto równomiernie do foremek.

4

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie ciasteczek

Do rondelka wlej gorącą wodę, w której na 5 minut umieść dwa opakowania lukru gotowego. Następnie rozetnij opakowania i przelej lukier do większej miseczki, którą możesz ustawić na rondelku z wodą. Rondelek ustaw na najniższej mocy palnika, tak by zachować temperaturę wody. Miseczkę z lukrem ustaw na rondelku z ciepłą wodą, aby w czasie łączenia z barwnikami nie zgęstniał zbyt mocno. Do lukru dodaj zawartość dwóch opakowań barwnika żółtego i 4-6 kropel barwnika czerwonego. Gdy uzyskasz oczekiwany kolor, zdejmij miskę z rondelka i przygotowany lukier przelej do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni pionowe wybrzuszenia, wystarczy wycisnąć na ciastku paski od góry do dołu, robiąc pomiędzy nimi przerwy. Gdy paski już lekko wyschną uzupełnij przerwy kolejną porcją lukru – w ten sposób uzyskasz trójwymiarowy dyniowy efekt. Lukier zielony - opakowanie z lukrem rozgrzej, a następnie przelej do miseczki i wymieszaj z barwnikiem zielonym. Lukier przestudź, aby lekko zgęstniał. Następnie przełóż do woreczka z bardzo cienką końcówką (do robienia konturów) i wykończ lukrowe dynie zielonymi łodygami.

6

Krem czekoladowy

Do miski wlej mleko, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj wystudzone babeczki. Na koniec ozdób je dyniowymi ciasteczkami.