Gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z nadzieniem z maku

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gwiazda z makiem

Masa makowa:

150 g maku mielonego
70 g cukru
1 łyżeczka masła (miękkiego)
70 g orzechów włoskich (posiekanych)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1 opak. Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. białka

Ciasto:

50 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
1 szt. żółtka
200 ml mleka (ciepłego)

Do smarowania:

1 szt. jajka

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem, tak aby woda była 0,5 cm wyżej niż warstwa maku. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj cukier, miękkie masło, orzechy włoskie, miód, ekstrakt, cukier ze skórką pomarańczową i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białko na sztywną pianę i dodaj je do masy makowej. Przygotowaną masę odstaw do wystudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść i wystudź. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Wyrób ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Jeżeli ciasto się klei podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułóż w tortownicy. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środek nałóż masę makową i równomiernie ją rozprowadź, pozostawiając wolne brzegi. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włóż do lodówki na ok. 20 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, ściągnij obręcz tortownicy i natnij je na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.

Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapnij z powrotem obręcz tortownicy.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gwiazda z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1243 kJ
297 kcal
1369 kJ
327 kcal
Tłuszcz 12.66 g 13.92 g
Węglowodany 40.15 g 44.12 g
Białko 8.34 g 9.17 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne