PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Gwiazda z makiem

Masa makowa:

150 g maku mielonego
70 g cukru
1 łyżeczka masła (miękkiego)
70 g orzechów włoskich (posiekanych)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1 opak. Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. białka

Ciasto:

50 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
1 szt. żółtek
200 ml mleka (ciepłego)

Do smarowania:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mak wsyp do miski, zalej wrzątkiem, tak aby woda była 0,5 cm wyżej niż warstwa maku. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj cukier, miękkie masło, orzechy włoskie, miód, ekstrakt, cukier ze skórką pomarańczową i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie ubij białko na sztywną pianę i dodaj je do masy makowej. Przygotowaną masę odstaw do wystudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść i wystudź. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Wyrób ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Jeżeli ciasto się klei podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułóż w tortownicy. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środek nałóż masę makową i równomiernie ją rozprowadź, pozostawiając wolne brzegi. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włóż do lodówki na ok. 20 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, ściągnij obręcz tortownicy i natnij je na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.

Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapnij z powrotem obręcz tortownicy.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gwiazda z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1248kJ
298kcal
1369kJ
327kcal
Tłuszcz 12.66g 13.91g
Węglowodany 40.27g 44.25g
Białko 8.34g 9.17g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej