Flag

Gąsienica babeczkowa

ok. 24 porcji
Łatwy
40 min
Kolorowe ciasto z Babeczek i Barwników Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 mloleju
150 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Krem
200 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
50 gmasła
Do dekoracji
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o wym. 25 x 36 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Wnętrze blachy podzielić na dwie równe części układając przez środek formy dosyć gruby pasek z folii aluminiowej – kilkakrotnie złożonej. Mieszanki do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części. Do pierwszej części dodaj 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego, do drugiej 1/2 łyżeczki barwnika żółtego, do trzeciej 1/2 łyżeczki barwnika niebieskiego, do czwartej 1/2 łyżeczki barwnika zielonego. Dwie pierwsze części ciasta wlej do przygotowanej wcześniej foremki – każdy kolor oddzielnie do przygotowanej wcześniej przegródki, powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki i ponownie przygotuj ją jak poprzednio do pieczenia drugiej partii ciasta, dalej postępować jak wyżej i upiecz dwa pozostałe blaty.


Po wystudzeniu zetnij ostrym nożem wierzch ciasta by odsłonić kolor. Z każdego z placków wycinaj koła o śr. ok. 4 cm, by powstały elementy brzuszka gąsienicy. Możesz także wycinać koła różnej wielkości by potem poukładać je w stożki.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Krążki ciasta przełóż kremem i przyklej jeden do drugiego w taki sposób, by powstała gąsienica.

4

Dekorowanie

Z dekoracji z czekolady wytnij „łapki" i „czułki" gąsienicy. Większy krążek posmaruj płasko kremem. Pisakiem cukrowym czerwonym namaluj „buźkę", a z perełek wykonaj oczy. Krążki można także poukładać jeden na drugim jak klocki.