PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gąsienica babeczkowa

Kolorowe ciasto z Babeczek i Barwników Dr. Oetkera

ok. 24 porcji

łatwy 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o wym. 25 x 36 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Wnętrze blachy podzielić na dwie równe części układając przez środek formy dosyć gruby pasek z folii aluminiowej – kilkakrotnie złożonej. Mieszanki do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części. Do pierwszej części dodaj 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego, do drugiej 1/2 łyżeczki barwnika żółtego, do trzeciej 1/2 łyżeczki barwnika niebieskiego, do czwartej 1/2 łyżeczki barwnika zielonego. Dwie pierwsze części ciasta wlej do przygotowanej wcześniej foremki – każdy kolor oddzielnie do przygotowanej wcześniej przegródki, powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki i ponownie przygotuj ją jak poprzednio do pieczenia drugiej partii ciasta, dalej postępować jak wyżej i upiecz dwa pozostałe blaty.

Po wystudzeniu zetnij ostrym nożem wierzch ciasta by odsłonić kolor. Z każdego z placków wycinaj koła o śr. ok. 4 cm, by powstały elementy brzuszka gąsienicy. Możesz także wycinać koła różnej wielkości by potem poukładać je w stożki.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Krążki ciasta przełóż kremem i przyklej jeden do drugiego w taki sposób, by powstała gąsienica.

4

Dekorowanie

Z ażurków wytnij „łapki" i „czułki" gąsienicy. Większy krążek posmaruj płasko kremem. Pisakiem cukrowym czerwonym namaluj „buźkę", a z perełek wykonaj oczy. Krążki można także poukładać jeden na drugim jak klocki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gąsienica babeczkowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1122 kJ
268 kcal
1474 kJ
352 kcal
Tłuszcz 13.42 g 17.66 g
Węglowodany 33.16 g 43.63 g
Białko 3.60 g 4.73 g