PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Gąsienica babeczkowa

Kolorowe ciasto z Babeczek i Barwników Dr. Oetkera

o 24 porcji

łatwy 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o wym. 25 x 36 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Wnętrze blachy podzielić na dwie równe części układając przez środek formy dosyć gruby pasek z folii aluminiowej – kilkakrotnie złożonej. Mieszanki do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części. Do pierwszej części dodaj 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego, do drugiej 1/2 łyżeczki barwnika żółtego, do trzeciej 1/2 łyżeczki barwnika niebieskiego, do czwartej 1/2 łyżeczki barwnika zielonego. Dwie pierwsze części ciasta wlej do przygotowanej wcześniej foremki – każdy kolor oddzielnie do przygotowanej wcześniej przegródki, powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki i ponownie przygotuj ją jak poprzednio do pieczenia drugiej partii ciasta, dalej postępować jak wyżej i upiecz dwa pozostałe blaty.

Po wystudzeniu zetnij ostrym nożem wierzch ciasta by odsłonić kolor. Z każdego z placków wycinaj koła o śr. ok. 4 cm, by powstały elementy brzuszka gąsienicy. Możesz także wycinać koła różnej wielkości by potem poukładać je w stożki.

3

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Krążki ciasta przełóż kremem i przyklej jeden do drugiego w taki sposób, by powstała gąsienica.

4

Dekorowanie

Z ażurków wytnij „łapki" i „czułki" gąsienicy. Większy krążek posmaruj płasko kremem. Pisakiem cukrowym czerwonym namaluj „buźkę", a z perełek wykonaj oczy. Krążki można także poukładać jeden na drugim jak klocki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Gąsienica babeczkowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1122kJ
268kcal
1474kJ
352kcal
Tłuszcz 13.42g 17.66g
Węglowodany 33.16g 43.63g
Białko 3.60g 4.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej