PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka z węgierek

Pyszna galaretka ze smacznych węgierek

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka z węgierek

Składniki:

500 g śliwek węgierek bez pestek
700 ml wody
350 g cukru
1 szczypta Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
50 ml czerwonego wina

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki, pokroić w drobne kawałki.

Owoce gotować w wodzie z cukrem i kwasem cytrynowym ok. 20 minut.

Otrzymany wywar owocowy odcedzić na sicie, odmierzyć 900 ml, dodać Żelfix.

Galaretkę mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, zestawić z ognia. Mieszać do zaniku piany, dodać wino.

Galaretkę nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić pokrywki. Słoiki ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka z węgierek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 188kJ
45kcal
461kJ
110kcal
Tłuszcz 0.02g 0.06g
Węglowodany 10.92g 26.63g
Białko 0.08g 0.20g