PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Focaccia z oliwkami i pomidorkami

Focaccia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, będąca rodzajem pieczywa drożdżowego

4 sztuki

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Focaccia z oliwkami i pomidorkami

Ciasto:

350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki soli
200 ml wody (ciepłej)
2 łyżki oliwy

Obłożenie:

140 g zielonych oliwek
200 g pomidorków koktajlowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do misy dodaj drożdże i sól, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wodę i oliwę, całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowany oliwą blat i rozwałkuj na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Potnij na cztery długie paski, przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i obłóż oliwkami i połówkami pomidorków delikatnie dociskając do ciasta. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na ok. 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Gotowe Focaccie posmaruj wodą lub oliwą, opcjonalnie można obsypać ziołami i solą morską. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Focaccia z oliwkami i pomidorkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683 kJ
402 kcal
733 kJ
175 kcal
Tłuszcz 10.95 g 4.76 g
Węglowodany 67.04 g 29.15 g
Białko 10.98 g 4.78 g