Flag

Focaccia

ok. 4 sztuki
Średni
20 min
Włoski chlebek z ziołami na Drożdżach suszonych instant Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
300 mlwody (ciepłej, przegotowanej)
3 łyżkioliwy
0,5 łyżeczkioregano
0,5 łyżeczkitymianku
10 grozmarynu
Do smarowania
2 łyżkioliwy (do smarowania)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj makę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę (można ciasto wyrobić mikserem). Gdy składniki sie połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj ręką. Następnie ciasto podziel na 4 kule, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

2

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj delikatnie każdą z kul tworząc podłużny lub okrągły placek o grubości 1 cm. Na każdym placku zrób wgłębienia palcem zamoczonym w oliwie i posyp ulubionymi ziołami.

3

Pieczenie

Chlebki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Po wyjęciu z piekarnika każdą focaccię posmarować oliwą.