Flag

Eklerki

ok. 20 sztuk
Średni
40 min
Ulubione ciastka zarówno dzieci jak i dorosłych z kremem waniliowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem
500 mlmleka
1 opak.Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
200 gmasła
Ciasto
250 mlwody
125 gmasła
4 szt.jajek
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ciasta i kremu do Karpatki Dr. Oetkera
1

Przygotowanie kremu

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło aż do połączenia składników.

2

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 minutę do uzyskania kuli z ciasta. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

3

Pieczenie

Ciastka włóż do podgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C


Następnie zmniejsz temperaturę.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

4

Przekładanie

Ostudzone eklerki przekrój wzdłuż i napełnij je wcześniej przygotowanym kremem. Na koniec posyp cukrem pudrem.