PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem śliwkowy z rumem

Dżem ze śliwek z rumową nutą

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem śliwkowy z rumem

Składniki:

1000 g śliwek węgierek (bez pestek)
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
50 ml rumu

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Umyj śliwki. Następnie wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka i dodaj cukier żelujący, wymieszaj. Owoce zagotuj i gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj rum i całość wymieszaj aż do momentu zniknięcia piany. Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i odstaw do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem śliwkowy z rumem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 201 kJ
48 kcal
578 kJ
138 kcal
Tłuszcz 0.05 g 0.14 g
Węglowodany 11.39 g 32.53 g
Białko 0.15 g 0.43 g