PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem porzeczkowo-malinowy

Słodko - kwaśny dżem z porzeczek białych i czarnych oraz malin

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem porzeczkowo-malinowy

Składniki:

300 g porzeczek białych
300 g porzeczek czarnych
500 g malin
0,25 szkl. wody
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Porzeczki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Maliny przebrać, oczyścić. Owoce przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na wolnym ogniu 10 minut, masę owocową przetrzeć. Wsypać cukier żelujący, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty.

Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i ułożyć je dnem do góry.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem porzeczkowo-malinowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 247 kJ
59 kcal
586 kJ
140 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.16 g
Węglowodany 15.40 g 36.67 g
Białko 0.36 g 0.85 g