PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Świetny przepis na lato i nie tylko!

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe:

300 ml mleka
100 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych
1 szczypta soli
120 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. jajek
3 łodygi rabarbaru

Kruszonka:

100 g masła (zimnego)
100 g cukru
150 g mąki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko (i zaczyn).
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie dużą blachę o wym. 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o szer. 1 cm.

2

Kruszonka

Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp kruszonką.
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 875 kJ
209 kcal
1093 kJ
261 kcal
Tłuszcz 8.04 g 10.05 g
Węglowodany 30.81 g 38.51 g
Białko 4.15 g 5.19 g