Flag

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Wyśmienite i smaczne drożdżówki na podwieczorek:)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 mlmleka
75 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
Nadzienie
140 grabarbaru
6 łyżekwody
1 łyżkamąki ziemniaczanej
4 łyżkicukru pudru
250 mlmleka
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
Kruszonka
25 gmasła
50 gmąki
50 gcukru
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko z masłem. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Pokrojony na kawałki rabarbar, wodę, mąkę zmiemniaczaną i cukier puder zmieszaj ze sobą i smaż na patelni do czasu aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.


Z podanej porcji mleka odlej 1/3 szklanki i rozprowadź w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia, budyń przelej do salaterki, przykryj folią powierzchnię budyniu i odstaw do przestudzenia.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Ciasto podziel na 16 kulek. Każdą kulkę spłaszcz i wgnieć na środku dnem mniejszej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Następnie nałóż po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia rabarbaru. Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę.

4

Kruszonka

Masło, mąkę i cukier zagnieć ręką na kruszonkę.

5

Pieczenie

Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C