PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Wyśmienite na podwieczorek:)

o 16 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

150 ml mleka
75 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Nadzienie:

140 g rabarbaru
6 łyżek wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
250 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżki cukru

Kruszonka:

25 g masła
50 g mąki
50 g cukru

Do smarowania:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko z masłem. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Pokrojony na kawałki rabarbar, wodę, mąkę zmiemniaczaną i cukier puder zmieszaj ze sobą i smaż na patelni do czasu aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Z podanej porcji mleka odlej 1/3 szklanki i rozprowadź w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia, budyń przelej do salaterki, przykryj folią powierzchnię budyniu i odstaw do przestudzenia.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Ciasto podziel na 16 kulek. Każdą kulkę spłaszcz i wgnieć na środku dnem mniejszej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Następnie nałóż po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia rabarbaru. Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę.

4

Kruszonka

Masło, mąkę i cukier zagnieć ręką na kruszonkę.

5

Pieczenie

Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1130kJ
270kcal
1047kJ
250kcal
Tłuszcz 7.67g 7.10g
Węglowodany 44.41g 41.12g
Białko 6.60g 6.11g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!