Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Wyśmienite i smaczne drożdżówki na podwieczorek:)

ok. 16 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

150 ml mleka
75 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Nadzienie:

140 g rabarbaru
6 łyżek wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
250 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżki cukru

Kruszonka:

25 g masła
50 g mąki
50 g cukru

Do smarowania:

1 szt. jajka

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko z masłem. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Pokrojony na kawałki rabarbar, wodę, mąkę zmiemniaczaną i cukier puder zmieszaj ze sobą i smaż na patelni do czasu aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Z podanej porcji mleka odlej 1/3 szklanki i rozprowadź w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia, budyń przelej do salaterki, przykryj folią powierzchnię budyniu i odstaw do przestudzenia.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Ciasto podziel na 16 kulek. Każdą kulkę spłaszcz i wgnieć na środku dnem mniejszej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Następnie nałóż po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia rabarbaru. Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę.

4

Kruszonka

Masło, mąkę i cukier zagnieć ręką na kruszonkę.

5

Pieczenie

Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1130 kJ
270 kcal
1047 kJ
250 kcal
Tłuszcz 7.68 g 7.11 g
Węglowodany 44.30 g 41.01 g
Białko 6.60 g 6.11 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.