PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Wyśmienite na podwieczorek:)

o 16 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

150 ml mleka
75 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek

Nadzienie:

140 g rabarbaru
6 łyżek wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
250 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 łyżki cukru

Kruszonka:

25 g masła
50 g mąki
50 g cukru

Do smarowania:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko z masłem. Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

2

Nadzienie

Pokrojony na kawałki rabarbar, wodę, mąkę zmiemniaczaną i cukier puder zmieszaj ze sobą i smaż na patelni do czasu aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Z podanej porcji mleka odlej 1/3 szklanki i rozprowadź w nim budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Następnie dodaj rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia, budyń przelej do salaterki, przykryj folią powierzchnię budyniu i odstaw do przestudzenia.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicę. Ciasto podziel na 16 kulek. Każdą kulkę spłaszcz i wgnieć na środku dnem mniejszej szklanki tak, by powstało wgłębienie. Następnie nałóż po łyżce budyniu i łyżeczce nadzienia rabarbaru. Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę.

4

Kruszonka

Masło, mąkę i cukier zagnieć ręką na kruszonkę.

5

Pieczenie

Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1130kJ
270kcal
1047kJ
250kcal
Tłuszcz 7.67g 7.10g
Węglowodany 44.41g 41.12g
Białko 6.60g 6.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt