Drożdżówka XXL ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami na dużą blachę. Idealne dla całej rodziny!

ok. 30 porcji

średni 180 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżówka XXL ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto:

1000 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
0,25 szczypty soli
230 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
500 ml mleka (ciepłego)
150 g masła (rozpuszczonego)

Obłożenie:

1000 g śliwek węgierek

Kruszonka:

280 g mąki
200 g cukru
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
200 g masła (zimnego)

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z jajkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem i cynamonem, dodaj zimne kawałki masła i szybko zagnieć. Odstaw do lodówki.
Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki.
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ugniatając dłońmi, delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. Na wierzch poukładaj kawałki śliwek.
Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wyłożyć na nie kawałki śliwek.

3

Kruszonka

Mąkę, cukry oraz pokrojone masło zagnieść palcami do uzyskania kruszonki. Przygotowaną kruszonkę przesypać na wierzch drożdżówki przykrywając śliwki. Formę przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Upieczoną drożdżówkę wyjąć z piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżówka XXL ze śliwkami i cynamonową kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1377 kJ
329 kcal
1076 kJ
257 kcal
Tłuszcz 11.56 g 9.03 g
Węglowodany 50.84 g 39.72 g
Białko 6.57 g 5.13 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

tak

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

tak

nieaktywne