Flag

Drożdżówka bez zagniatania

24 porcji
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe, które przygotujesz bez wyrabiania. Wystarczy warstwami ułożyć składniki, odczekać aż wyrośnie i upiec.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto na drożdżówkę
5 szt.jajek
200 gmasła
800 gmąki
1 szczyptasoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
375 mlmleka
220 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Kruszonka do drożdżówki
200 gmąki
100 gcukru
100 gmasła
Dodatkowo
400 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Ciasto drożdżowe

Do miski wbij jajka. Zasyp dokładnie cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Na wierzch wyłóż pokrojone w małą kostkę masło.
Całość zalej ciepłym mlekiem i zasyp drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wsyp mąkę oraz sól i całość wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw ponownie na 30 minut.
Ponownie zamieszaj ciasto kilka razy łyżką i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone truskawki.

2

Kruszonka do ciasta

Mąkę, cukier i masło umieść w misce i rozetrzyj palcami tworząc kruszonkę. Wyłóż na wierzch ciasta.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 175 °C