PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Domowe Racuchy

Smakują jak u Mamy :)

ok. 20 - 25 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Domowe Racuchy

Składniki:

3 szt. jajek
1 szczypta soli
250 ml mleka
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
2 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
400 g mąki
0,5 szt. cytryny (skórka i sok)

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru
100 g jagód
100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże, żółtka, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, dodać startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuszki odkładać na ręcznik papierowy.

2

Dekorowanie

Racuszki układać na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Domowe Racuchy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 419 kJ
100 kcal
770 kJ
184 kcal
Tłuszcz 1.38 g 2.55 g
Węglowodany 18.90 g 34.99 g
Białko 3.58 g 6.62 g