PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Czekoladowy tort z delikatnym musem i soczystymi, aromatycznymi brzoskwiniami, a wszystko pod puszystą, śmietanową kołderką

18 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Mus czekoladowy:

2 puszki brzoskwiń w syropie
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Masa czekoladowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z mieszanki biszkoptowej odsyp 1 łyżkę i wymieszaj z kakao. Resztę mieszanki wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, miksuj 5 minut, a następnie dodaj wymieszane kakao i delikatnie całość wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nałóż ciasto i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

3

Mus czekoladowy

Sok z dwóch puszek brzoskwiń przelej do rondelka (odlewając przy tym około 1/2 szklanki soku, który wykorzystasz do nasączenia biszkoptu), pozostałą część zagotuj, dodając pokruszone tabliczki czekolady, wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i wystudź. Do osobnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp żelatynę i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonego soku brzoskwiniowo-czekoladowego, pamiętając o ciągłym miksowaniu. Następnie gotowy mus wstaw do lodówki i co kilka minut mieszaj, aby równomiernie zaczął tężeć.

4

Przełożenie

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę włóż do tortownicy i nasącz odlanym wcześniej sokiem z brzoskwiń (zostaw połowę soku do nasączenia drugiego blatu). Na nasączony biszkopt wyłóż całe połówki brzoskwiń, układając je jedna przy drugiej, a następnie wylej tężejący mus czekoladowy i przykryj go drugą warstwą biszkoptu. Górną warstwę nasącz pozostałym sokiem z brzoskwiń. Torcik wstaw do lodówki na ok. 3 h.

5

Masa czekoladowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Zawartość torebki ze Śmietan-fixem wymieszaj z cukrem pudrem i kakao. Pod koniec ubijania dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort przełóż na paterę i obłóż czekoladową masą śmietanową. Na wierzchu ułóż dekorację z plasterków brzoskwiń i śnieżynek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453kJ
347kcal
795kJ
190kcal
Tłuszcz 13.86g 7.57g
Węglowodany 50.08g 27.37g
Białko 5.76g 3.15g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej