Flag

Czekoladowy tort z brzoskwiniami

18 porcji
Średni
60 min
Czekoladowy tort z delikatnym musem i soczystymi, aromatycznymi brzoskwiniami, a wszystko pod puszystą, śmietanową kołderką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
2 łyżeczkikakao
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Mus czekoladowy
2 puszkibrzoskwiń w syropie
100 gczekolady deserowej
100 gczekolady mlecznej
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Masa czekoladowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżkicukru pudru
3 łyżkikakao
Do dekoracji
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z mieszanki biszkoptowej odsyp 1 łyżkę i wymieszaj z kakao. Resztę mieszanki wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, miksuj 5 minut, a następnie dodaj wymieszane kakao i delikatnie całość wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nałóż ciasto i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Mus czekoladowy

Sok z dwóch puszek brzoskwiń przelej do rondelka (odlewając przy tym około 1/2 szklanki soku, który wykorzystasz do nasączenia biszkoptu), pozostałą część zagotuj, dodając pokruszone tabliczki czekolady, wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i wystudź. Do osobnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp żelatynę i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonego soku brzoskwiniowo-czekoladowego, pamiętając o ciągłym miksowaniu. Następnie gotowy mus wstaw do lodówki i co kilka minut mieszaj, aby równomiernie zaczął tężeć.

4

Przełożenie

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę włóż do tortownicy i nasącz odlanym wcześniej sokiem z brzoskwiń (zostaw połowę soku do nasączenia drugiego blatu). Na nasączony biszkopt wyłóż całe połówki brzoskwiń, układając je jedna przy drugiej, a następnie wylej tężejący mus czekoladowy i przykryj go drugą warstwą biszkoptu. Górną warstwę nasącz pozostałym sokiem z brzoskwiń. Torcik wstaw do lodówki na ok. 3 h.

5

Masa czekoladowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Zawartość torebki ze Śmietan-fixem wymieszaj z cukrem pudrem i kakao. Pod koniec ubijania dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort przełóż na paterę i obłóż czekoladową masą śmietanową. Na wierzchu ułóż dekorację z plasterków brzoskwiń i śnieżynek.