Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Czekoladowy tort z delikatnym musem i soczystymi, aromatycznymi brzoskwiniami, a wszystko pod puszystą, śmietanową kołderką

18 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Mus czekoladowy:

2 puszki brzoskwiń w syropie
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Masa czekoladowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z mieszanki biszkoptowej odsyp 1 łyżkę i wymieszaj z kakao. Resztę mieszanki wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, miksuj 5 minut, a następnie dodaj wymieszane kakao i delikatnie całość wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nałóż ciasto i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

3

Mus czekoladowy

Sok z dwóch puszek brzoskwiń przelej do rondelka (odlewając przy tym około 1/2 szklanki soku, który wykorzystasz do nasączenia biszkoptu), pozostałą część zagotuj, dodając pokruszone tabliczki czekolady, wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i wystudź. Do osobnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp żelatynę i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonego soku brzoskwiniowo-czekoladowego, pamiętając o ciągłym miksowaniu. Następnie gotowy mus wstaw do lodówki i co kilka minut mieszaj, aby równomiernie zaczął tężeć.

4

Przełożenie

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę włóż do tortownicy i nasącz odlanym wcześniej sokiem z brzoskwiń (zostaw połowę soku do nasączenia drugiego blatu). Na nasączony biszkopt wyłóż całe połówki brzoskwiń, układając je jedna przy drugiej, a następnie wylej tężejący mus czekoladowy i przykryj go drugą warstwą biszkoptu. Górną warstwę nasącz pozostałym sokiem z brzoskwiń. Torcik wstaw do lodówki na ok. 3 h.

5

Masa czekoladowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Zawartość torebki ze Śmietan-fixem wymieszaj z cukrem pudrem i kakao. Pod koniec ubijania dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort przełóż na paterę i obłóż czekoladową masą śmietanową. Na wierzchu ułóż dekorację z plasterków brzoskwiń i śnieżynek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453 kJ
347 kcal
795 kJ
190 kcal
Tłuszcz 13.86 g 7.57 g
Węglowodany 50.08 g 27.37 g
Białko 5.76 g 3.15 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.