PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Czekoladowy tort z delikatnym musem i soczystymi, aromatycznymi brzoskwiniami, a wszystko pod puszystą, śmietanową kołderką

18 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Mus czekoladowy:

2 puszki brzoskwiń w syropie
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Masa czekoladowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z mieszanki biszkoptowej odsyp 1 łyżkę i wymieszaj z kakao. Resztę mieszanki wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, miksuj 5 minut, a następnie dodaj wymieszane kakao i delikatnie całość wymieszaj łyżką.

2

Pieczenie

Do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nałóż ciasto i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

3

Mus czekoladowy

Sok z dwóch puszek brzoskwiń przelej do rondelka (odlewając przy tym około 1/2 szklanki soku, który wykorzystasz do nasączenia biszkoptu), pozostałą część zagotuj, dodając pokruszone tabliczki czekolady, wymieszaj. Kiedy czekolada się rozpuści, odstaw garnek z ognia i wystudź. Do osobnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp żelatynę i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonego soku brzoskwiniowo-czekoladowego, pamiętając o ciągłym miksowaniu. Następnie gotowy mus wstaw do lodówki i co kilka minut mieszaj, aby równomiernie zaczął tężeć.

4

Przełożenie

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę włóż do tortownicy i nasącz odlanym wcześniej sokiem z brzoskwiń (zostaw połowę soku do nasączenia drugiego blatu). Na nasączony biszkopt wyłóż całe połówki brzoskwiń, układając je jedna przy drugiej, a następnie wylej tężejący mus czekoladowy i przykryj go drugą warstwą biszkoptu. Górną warstwę nasącz pozostałym sokiem z brzoskwiń. Torcik wstaw do lodówki na ok. 3 h.

5

Masa czekoladowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Zawartość torebki ze Śmietan-fixem wymieszaj z cukrem pudrem i kakao. Pod koniec ubijania dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

6

Dekorowanie

Tort przełóż na paterę i obłóż czekoladową masą śmietanową. Na wierzchu ułóż dekorację z plasterków brzoskwiń i śnieżynek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy tort z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453kJ
347kcal
795kJ
190kcal
Tłuszcz 13.86g 7.57g
Węglowodany 50.08g 27.37g
Białko 5.76g 3.15g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt