PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

Kruche babeczki ze skórką cytrynową z Włoch

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

Ciasto:

250 g mąki
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
150 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Frużelina owocowa:

250 g mieszanki owoców mrożonych
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
250 g serka Ricotta

Do dekoracji:

100 g malin
100 g borówek amerykańskich
20 g płatków migdałowych
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj cukier ze skórką oraz masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.

2

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Przygotuj foremkę do babeczek na 12 sztuk. Obróć foremkę do góry dnem. Słodzone ciasto wałkuj na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-5 mm.

3

Z ciasta wycinaj kółka o średnicy większej niż średnica denek od formy o ok. 1,5 cm. Krążki ciasta obkładaj pojedynczo dokładnie na środku każdego denka babeczki.

4

Pieczenie

Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu babeczki wystudź i delikatnie ściągnij z foremki, lekko przekręcając miseczką.

5

Frużelina

Owoce umieść w garnuszku, dopraw cukrem do smaku, zagotuj. Mączkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i przelej do owoców, cały czas mieszając zagotuj. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.

6

Krem

Śmietankę z cukrem ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj serek ricotta.

7

Dekorowanie

Na dno miseczek przełóż warstwę frużeliny i kremu ricotta. Udekoruj owocami i płatkami migdałów. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386kJ
331kcal
1043kJ
249kcal
Tłuszcz 19.74g 14.84g
Węglowodany 33.66g 25.30g
Białko 5.67g 4.27g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt