Flag

Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

12 porcji
Średni
60 min
Kruche babeczki ze skórką cytrynową z Włoch
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
150 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Frużelina owocowa
250 gmieszanki owoców mrożonych
0,5 łyżeczkimąki ziemniaczanej
1 łyżkacukru pudru
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
250 gserka Ricotta
Do dekoracji
100 gmalin
100 gborówek amerykańskich
20 gpłatków migdałowych
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj ekstrakt oraz masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.

2

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Przygotuj foremkę do babeczek na 12 sztuk. Obróć foremkę do góry dnem. Słodzone ciasto wałkuj na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-5 mm.

3

Z ciasta wycinaj kółka o średnicy większej niż średnica denek od formy o ok. 1,5 cm. Krążki ciasta obkładaj pojedynczo dokładnie na środku każdego denka babeczki.

4

Pieczenie

Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki wystudź i delikatnie ściągnij z foremki, lekko przekręcając miseczką.

5

Frużelina

Owoce umieść w garnuszku, dopraw cukrem do smaku, zagotuj. Mączkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i przelej do owoców, cały czas mieszając zagotuj. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.

6

Krem

Śmietankę z cukrem ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj serek ricotta.

7

Dekorowanie

Na dno miseczek przełóż warstwę frużeliny i kremu ricotta. Udekoruj owocami i płatkami migdałów. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.