PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

Kruche babeczki ze skórką cytrynową z Włoch

12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

Ciasto:

250 g mąki
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
150 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Frużelina owocowa:

250 g mieszanki owoców mrożonych
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
250 g serka Ricotta

Do dekoracji:

100 g malin
100 g borówek amerykańskich
20 g płatków migdałowych
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj cukier ze skórką oraz masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.

2

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Przygotuj foremkę do babeczek na 12 sztuk. Obróć foremkę do góry dnem. Słodzone ciasto wałkuj na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-5 mm.

3

Z ciasta wycinaj kółka o średnicy większej niż średnica denek od formy o ok. 1,5 cm. Krążki ciasta obkładaj pojedynczo dokładnie na środku każdego denka babeczki.

4

Pieczenie

Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu babeczki wystudź i delikatnie ściągnij z foremki, lekko przekręcając miseczką.

5

Frużelina

Owoce umieść w garnuszku, dopraw cukrem do smaku, zagotuj. Mączkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i przelej do owoców, cały czas mieszając zagotuj. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.

6

Krem

Śmietankę z cukrem ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj serek ricotta.

7

Dekorowanie

Na dno miseczek przełóż warstwę frużeliny i kremu ricotta. Udekoruj owocami i płatkami migdałów. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowe miseczki z kremem ricotta i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386kJ
331kcal
1043kJ
249kcal
Tłuszcz 19.74g 14.84g
Węglowodany 33.66g 25.30g
Białko 5.67g 4.27g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!