Flag

Ciasto z melonem

ok. 20 porcji
Średni
40 min
Melonowe szaleństwo z sernikiem na zimno
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gcukru
120 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 szt.melona pomarańczowego
1 szt.melona zielonego
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka
150 gjogurtu gruszkowego
Poncz
1 szkl.wody
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
3 łyżkicukru
2 łyżkiwódki
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Białko ubić na sztywno, zmiksować z pozostałym cukrem i masą z żółtek. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na dwa paski. Nasączyć ponczem.


Melony obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, wykroić po 10 kulek z każdego koloru łyżeczką do wydrążania, resztę pokroić na kawałki.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać kawałki malona i wymieszać.


Na dolną część ciasta nałożyć 3/4 masy jogurtowej, przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na blachę cienką warstwą, gdy zastygnie zeskrobać ostrym nożem, aby powstały wiórki. Ciasto udekorować kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.