do przepisu Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym
4 szt. | jajek |
220 g | cukru |
240 g | mąki |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
8 łyżek | oleju |
8 łyżek | wody |
250 g | serka mascarpone |
200 g | kajmaku masy krówkowej |
250 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
2 opak. | herbatników |
2 opak. | Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera |
100 ml | śmietanki 30% tł. |
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją stopniowo do masy. Następnie wlej olej i wodę, całość mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Blachę prostokątną o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 40 min.
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połowę kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta i przykryj drugą połową ciasta. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta. Na kremie ułóż herbatniki.
Polewy wyjmij z opakowań i przełóż do garnka, wlej smietankę i podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się polewy i połączenia się składników. Polewą posmaruj herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, zabezpieczając je folią spożywczą przed wyschnięciem.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1252kJ 299kcal |
1566kJ 374kcal |
Tłuszcz | 17.68g | 22.10g |
Węglowodany | 30.46g | 38.07g |
Białko | 4.51g | 5.63g |