PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

Wyśmienite ciasto przełożone kremem i pokryte herbatnikami

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

Ciasto:

4 szt. jajek
220 g cukru
240 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
8 łyżek oleju
8 łyżek wody

Krem:

250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Obłożenie:

2 opak. herbatników

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją stopniowo do masy. Następnie wlej olej i wodę, całość mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Blachę prostokątną o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Przekładanie

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połowę kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta i przykryj drugą połową ciasta. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta. Na kremie ułóż herbatniki.

5

Polewa

Polewy wyjmij z opakowań i przełóż do garnka, wlej smietankę i podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się polewy i połączenia się składników. Polewą posmaruj herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, zabezpieczając je folią spożywczą przed wyschnięciem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1252 kJ
299 kcal
1566 kJ
374 kcal
Tłuszcz 17.68 g 22.10 g
Węglowodany 30.46 g 38.07 g
Białko 4.51 g 5.63 g