Flag

Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Wyśmienite ciasto przełożone kremem i pokryte herbatnikami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
220 gcukru
240 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
8 łyżekoleju
8 łyżekwody
Krem
250 gserka mascarpone
200 gkajmaku masy krówkowej
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Obłożenie
2 opak.herbatników
Polewa
2 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
100 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją stopniowo do masy. Następnie wlej olej i wodę, całość mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Blachę prostokątną o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Przekładanie

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połowę kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta i przykryj drugą połową ciasta. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta. Na kremie ułóż herbatniki.

5

Polewa

Polewy wyjmij z opakowań i przełóż do garnka, wlej smietankę i podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się polewy i połączenia się składników. Polewą posmaruj herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, zabezpieczając je folią spożywczą przed wyschnięciem.