PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

Wyśmienite ciasto przełożone kremem i pokryte herbatnikami

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

Ciasto:

4 szt. jajek
220 g cukru
240 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
8 łyżek oleju
8 łyżek wody

Krem:

250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Obłożenie:

2 opak. herbatników

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją stopniowo do masy. Następnie wlej olej i wodę, całość mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Blachę prostokątną o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Przekładanie

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połowę kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta i przykryj drugą połową ciasta. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta. Na kremie ułóż herbatniki.

5

Polewa

Polewy wyjmij z opakowań i przełóż do garnka, wlej smietankę i podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się polewy i połączenia się składników. Polewą posmaruj herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, zabezpieczając je folią spożywczą przed wyschnięciem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto przekładaniec z kremem kajmakowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1252kJ
299kcal
1566kJ
374kcal
Tłuszcz 17.68g 22.10g
Węglowodany 30.46g 38.07g
Białko 4.51g 5.63g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej