PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

Pyszne ciasto z marchewki przełożone budyniem śmietankowym

o 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

Krem budyniowy:

2 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
150 ml śmietanki 30% tł.
100 g masła orzechowego bez dodatku soli

Ciasto:

4 szt. jajek
300 g cukru trzcinowego
220 ml oleju
350 g marchwi (startej na średnich oczkach)
350 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 szczypta soli
50 g daktyli

Polewa:

150 ml śmietanki 30% tł.
50 g masła orzechowego bez dodatku soli
50 g daktyli

preparation

Przygotowanie

1

Krem budyniowy

Budyń rozmieszaj w 250 ml zimnego mleka. Zagotuj 150 ml śmietanki i 250 ml mleka. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj. Budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu ciągle miksując, stopniowo dodawaj masło orzechowe. Miksuj, aż masa będzie jednolita.

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj olej. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pokrojone daktyle. Suche składniki partiami dodawaj do mokrych. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3

Pieczenie

Masę przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdż za pomocą patyczka do pieczenia, czy ciasto jest już upieczone.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Do blachy, przełóż jeden blat ciasta. Wyłóż na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową ciasta.

4

Polewa

Śmietankę podgrzej z masłem orzechowym. Masę wylej na ciasto. Posyp pokrojonymi daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i masłem orzechowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3199kJ
764kcal
1202kJ
287kcal
Tłuszcz 43.03g 16.18g
Węglowodany 84.33g 31.70g
Białko 13.24g 4.98g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej