Flag

Ciasto kruche z agrestem i malinami

16 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z agretstem i budyniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Nadzienie
600 gagrestu
80 gcukru
375 mlmleka
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 gcukru
Do dekoracji
100 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o śr. 24 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3  cm.

2

Pieczenie

Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Nadzienie

Umyty i przebrany agrest wsyp do garnka, zagotuj. Następnie odlej powstały sok, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Z 375 ml mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

4

Przełożenie

Na wystudzony spód wyłóż budyń, a następnie przełóż agrest i wyrównaj go łyżką. Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

6

Dekorowanie

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj malinami.