PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto kruche z agrestem i malinami

Kruche ciasto z agretstem i budyniem

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto kruche z agrestem i malinami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Nadzienie:

600 g agrestu
80 g cukru
375 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 g cukru

Do dekoracji:

100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o śr. 24 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3  cm.

2

Pieczenie

Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Nadzienie

Umyty i przebrany agrest wsyp do garnka, zagotuj. Następnie odlej powstały sok, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Z 375 ml mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

4

Przełożenie

Na wystudzony spód wyłóż budyń, a następnie przełóż agrest i wyrównaj go łyżką. Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Czas pieczenia: o 40 min.

6

Dekorowanie

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto kruche z agrestem i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 879kJ
210kcal
779kJ
186kcal
Tłuszcz 6.35g 5.62g
Węglowodany 36.18g 32.01g
Białko 3.47g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!