PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto kruche z agrestem i malinami

Kruche ciasto z agretstem i budyniem

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto kruche z agrestem i malinami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Nadzienie:

600 g agrestu
80 g cukru
375 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 g cukru

Do dekoracji:

100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o śr. 24 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3  cm.

2

Pieczenie

Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 25 min.

3

Nadzienie

Umyty i przebrany agrest wsyp do garnka, zagotuj. Następnie odlej powstały sok, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Z 375 ml mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

4

Przełożenie

Na wystudzony spód wyłóż budyń, a następnie przełóż agrest i wyrównaj go łyżką. Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

6

Dekorowanie

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto kruche z agrestem i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 879 kJ
210 kcal
779 kJ
186 kcal
Tłuszcz 6.35 g 5.62 g
Węglowodany 36.18 g 32.01 g
Białko 3.47 g 3.07 g