Ciasto Krokodyl z kiwi

Słodki i niegroźny. I jaki pyszny, aż palce lizać

ok. 12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Krokodyl z kiwi

Ciasto:

4 szt. jajek
100 g cukru pudru
5 - 10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
120 g mąki tortowej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do posmarowania ciasta:

140 g dżemu pomarańczowego lub dżemu brzoskwiniowego (1/2 słoika)

Nadzienie:

1 łyżka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
50 ml wody (zimnej do rozpuszczenia żelatyny)
100 ml soku pomarańczowego
150 g jogurtu z kawałkami brzoskwiń
125 ml śmietanki 30% tł.
5 - 10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
10 szt. biszkoptów (okrągłych i miękkich)

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 szt. kiwi
2 szt. rodzynek
10 g migdałów (słupki)
1 szt. truskawek

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem i aromatem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 12 min.

3

Nadzienie

Gorący biszkopt wyłożyć na papier posypany cukrem pudrem, usunąć papier. Z szerokości biszkoptu odkroić 1/3 ciasta i włożyć do półokrągłej formy (o wymiarach 10 x 30 cm) wyłożonej folią spożywczą. Pozostały biszkopt posmarować marmoladą i zrolować. Żelatynę wsypać do 50 ml zimnej wody, podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, wymieszać z sokiem, jogurtem, aromatem i cukrem.

4

Dekorowanie

Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą masą. Nadzienie nałożyć na biszkopt ułożony w formie. Obłożyć biszkoptami i schłodzić. Z rolady odkroić dwa kawałki po 7cm na głowę i ogon. Pozostałą roladę przekroić wzdłuż na połowę i pociąć na 3 cm kawałki. Ciasto wyjąć z formy, zdjąć folię. Do dekoracji ubić śmietankę ze Śmietan-fixem i cukrem pudrem, nałożyć do szprycki, wycisnąć kleksy na wierzchu ciasta. Przyłożyć ogon i głowę, przybrać cząstkami kiwi. Oczy zrobić z rodzynek, z pokrojonych w słupki migdałów ułożyć zęby, z przeciętej truskawki zrobić język.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Krokodyl z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1110 kJ
265 kcal
946 kJ
226 kcal
Tłuszcz 13.39 g 11.44 g
Węglowodany 30.78 g 26.30 g
Białko 5.79 g 4.95 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.