PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Pyszne ciasto z orzechami, kremem czekoladowym i śmietankowym

o 35 - 40 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto:

100 g orzechów laskowych (zmielonych i prażonych)
5 szt. jajek
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g bułki tartej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do nasączenia:

250 ml soku pomarańczowego
10 łyżek rumu
2 łyżki cukru

Krem:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
60 g cukru
1 opak. kremu czekoladowo - orzechowego do kanapek
200 g masła
0,5 opak. biszkoptów
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy upraż na patelni, odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj szybko mikserem na średnich obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Sok pomarańczowy wymieszaj z rumem i cukrem. Z ciasta zdejmij papier i jeszcze ciepłe nasącz 1/3 soku.

3

Krem

Budyń ugotuj w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch, dodawaj małymi porcjami zimny budyń i krem do kanapek, dobrze zmiksuj. Krem nałóż na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmaruj. Biszkopty nasącz pozostałym sokiem i ułóż na kremie. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem nałóż na biszkopty i równo rozsmaruj.

4

Dekorowanie

Ciasto posyp płatkami czekoladowymi i perełkami. Następnie wstaw ciasto na 12 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowo-orzechowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 795kJ
190kcal
1323kJ
316kcal
Tłuszcz 11.30g 18.83g
Węglowodany 19.48g 32.46g
Białko 2.69g 4.49g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej