Flag

Ciasto czekoladowo-orzechowe

ok. 35 - 40 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto z orzechami, kremem czekoladowym i śmietankowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Orzechy można prażyć również w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. W tym celu orzechy rozsypujemy na blasze i prażymy 8 – 10 min. Orzechy mieszamy drewnianą łopatką.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gorzechów laskowych (zmielonych i prażonych)
5 szt.jajek
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gbułki tartej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do nasączenia
250 mlsoku pomarańczowego
10 łyżekrumu
2 łyżkicukru
Krem
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
60 gcukru
1 opak.kremu czekoladowo - orzechowego do kanapek
200 gmasła
0,5 opak.biszkoptów
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
Do dekoracji
1 opak.posypki cukrowej
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Orzechy upraż na patelni, odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj szybko mikserem na średnich obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Sok pomarańczowy wymieszaj z rumem i cukrem. Z ciasta zdejmij papier i jeszcze ciepłe nasącz 1/3 soku.

3

Krem

Budyń ugotuj w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch, dodawaj małymi porcjami zimny budyń i krem do kanapek, dobrze zmiksuj. Krem nałóż na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmaruj. Biszkopty nasącz pozostałym sokiem i ułóż na kremie. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem nałóż na biszkopty i równo rozsmaruj.

4

Dekorowanie

Ciasto posyp płatkami czekoladowymi i perełkami. Następnie wstaw ciasto na 12 h do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Orzechy można prażyć również w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. W tym celu orzechy rozsypujemy na blasze i prażymy 8 – 10 min. Orzechy mieszamy drewnianą łopatką.