PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Pyszne ciasto z orzechami, kremem czekoladowym i śmietankowym

ok. 35 - 40 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto:

100 g orzechów laskowych (zmielonych i prażonych)
5 szt. jajek
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g bułki tartej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do nasączenia:

250 ml soku pomarańczowego
10 łyżek rumu
2 łyżki cukru

Krem:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
60 g cukru
1 opak. kremu czekoladowo - orzechowego do kanapek
200 g masła
0,5 opak. biszkoptów
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy upraż na patelni, odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj szybko mikserem na średnich obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Piekarnik gazowy:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Sok pomarańczowy wymieszaj z rumem i cukrem. Z ciasta zdejmij papier i jeszcze ciepłe nasącz 1/3 soku.

3

Krem

Budyń ugotuj w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch, dodawaj małymi porcjami zimny budyń i krem do kanapek, dobrze zmiksuj. Krem nałóż na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmaruj. Biszkopty nasącz pozostałym sokiem i ułóż na kremie. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem nałóż na biszkopty i równo rozsmaruj.

4

Dekorowanie

Ciasto posyp płatkami czekoladowymi i perełkami. Następnie wstaw ciasto na 12 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowo-orzechowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 795kJ
190kcal
1323kJ
316kcal
Tłuszcz 11.30g 18.83g
Węglowodany 19.48g 32.46g
Białko 2.69g 4.49g