Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Czekoladowy biszkopt, śmietankowa warstwa bananowa i chrupiąca beza

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Biszkopt:

5 szt. jajek
80 g mąki
24 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
160 g cukru

Poncz:

50 ml wody
50 ml soku z cytryny

Beza:

4 szt. białka
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa bananowa:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 - 2 szt. bananów
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Dodatkowo:

2 łyżki kakao

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy, wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Poncz

Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

4

Beza

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Masę wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i susz jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

6

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Banany pokrój w plasterki i ułóż na cieście. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną galaretkę miksując do połączenia składników. Masę śmietanową przełóż na banany.

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1105 kJ
264 kcal
896 kJ
214 kcal
Tłuszcz 11.86 g 9.64 g
Węglowodany 33.84 g 27.51 g
Białko 5.70 g 4.64 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

tak

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

tak

nieaktywne