PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Czekoladowy biszkopt, śmietankowa warstwa bananowa i chrupiąca beza

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Biszkopt:

5 szt. jajek
80 g mąki
24 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
160 g cukru

Poncz:

50 ml wody
50 ml soku z cytryny

Beza:

4 szt. białka
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Warstwa bananowa:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera
1 - 2 szt. bananów
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Dodatkowo:

2 łyżki kakao

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy, wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Poncz

Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

4

Beza

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Masę wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i susz jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

6

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Banany pokrój w plasterki i ułóż na cieście. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną galaretkę miksując do połączenia składników. Masę śmietanową przełóż na banany.

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1026kJ
245kcal
833kJ
199kcal
Tłuszcz 11.86g 9.64g
Węglowodany 29.86g 24.28g
Białko 5.11g 4.15g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej