Flag

Ciastka czekoladowe na Kinderbal

ok. 20 sztuk
Łatwy
40 min
Mocno czekoladowe 🍫 proste w przygotowaniu, kolorowe ciasteczka. Zachwycą zarówno na kinderbalu, jak i na przejęciu dla dorosłych smakoszy. Mniam! ❤
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseCukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gmasła (miękkiego)
180 gcukru trzcinowego
2 szt.jajek
300 gmąki pszennej
60 gkakao
20 gczarnego kakao
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
100 gczekolady mlecznej
Do dekoracji
100 gczekolady białej
1 łyżkaoleju
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misie miksera masło utrzyj z cukrem, dodaj kolejno jajka i ekstrakt z wanilii. Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj. Dodaj do misy z masłem i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, wmieszaj do ciasta.

2

Pieczenie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki o średnicy ok. 3 cm. Układaj na blaszce i lekko spłaszcz je ręką. Wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Białą czekoladę z olejem rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. Dodaj kilka kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Ciasteczka maczaj do połowy w czekoladzie lub oblewaj je łyżeczką. Posyp ulubioną posypką z serii Magia Barw. 
Baw się i dekoruj z fantazją! 

Porady i wskazówki