Flag

Chutney morelowo-pomidorowy

ok. 8 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Aromatyczny chutney z dodatkiem curry i marchewki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
350 gmoreli
350 gpomidorów
350 gmarchwi
500 mlnektaru brzoskwiniowego
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
2 łyżeczkicurry
50 mloctu winnego (białego)
200 gcukru
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu białego
1 gchili w proszku do smaku

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Morele i warzywa dokładnie umyć. Skórkę moreli i pomidorów ponacinać ostrym nożem. Z pomidorów wykroić twardą białą część przy szypułce.


Morele i pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, morele wypestkować, pokroić w kostkę.


Marchewkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.


Odważone po 250 g składniki (morele, pomidory, marchew) przełożyć do garnka, wlać nektar brzoskwiniowy wsypać Żelfix, dodać curry i ocet. Składniki mieszać, doprowadzając masę do zagotowania, następnie wsypać cukier.


Dalej mieszając gotować ponownie jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i chili.


Garnek zestawić z ognia, mieszać do zaniku piany lub zebrać ją łyżką cedzakową.


Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na ok. 5 min. do góry dnem.