Flag

Cake pops - Wesołe bałwanki

ok. 15 - 20 sztuk
Średni
40 min
Smaczne, ciasteczkowe lizaki urozmaicą każdą dziecięcą imprezę
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Lizaki można dekorować także wykorzystując masę cukrową. Przy jej pomocy powstaną wesołe bałwanki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
Masa
250 gserka mascarpone
120 gcukru pudru
1 łyżeczkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o dł. 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Po ok. 15 min. pieczenia, natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Masa

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. i odstaw do wystudzenia. Następnie ciasto pokrusz w misce. W drugiej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj przyprawę korzenną oraz pokruszone ciasto. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na papierze do pieczenia.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Patyczki do szaszłyków zamocz w polewie i wbij w przygotowane kulki. Kulki na patykach zamocz w płynnej polewie. Następnie można je umieścić w szklance z cukrem, aby nie przesuwały się. Gdy polewa lekko zastygnie można udekorować lizaki śnieżynkami, perełkami, cukrem błyszczącym oraz pisakami cukrowymi.

Porady i wskazówki

  • Lizaki można dekorować także wykorzystując masę cukrową. Przy jej pomocy powstaną wesołe bałwanki.