PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cake pops - Wesołe bałwanki

Smaczne, ciasteczkowe lizaki

o 15 - 20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops - Wesołe bałwanki

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

Masa:

250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o dł. 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Po ok. 15 min. pieczenia, natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

3

Masa

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. i odstaw do wystudzenia. Następnie ciasto pokrusz w misce. W drugiej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj przyprawę korzenną oraz pokruszone ciasto. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na papierze do pieczenia.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Patyczki do szaszłyków zamocz w polewie i wbij w przygotowane kulki. Kulki na patykach zamocz w płynnej polewie. Następnie można je umieścić w szklance z cukrem, aby nie przesuwały się. Gdy polewa lekko zastygnie można udekorować lizaki śnieżynkami, perełkami, cukrem błyszczącym oraz pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops - Wesołe bałwanki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1507kJ
360kcal
1658kJ
396kcal
Tłuszcz 17.61g 19.35g
Węglowodany 47.11g 51.77g
Białko 3.18g 3.49g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt