Flag

Bułeczki greckie

8 sztuk
Średni
20 min
Śródziemnomorska przekąska z nadzieniem z sera i jajka z dodatkiem oregano, bazylii i tymianku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Bułeczki greckie podawać na ciepło z Ketchupem z Przetworów Dr. Oetkera.
Porady i wskazówki
Do bułeczek można również dodać pomidory lub podsmażone pieczarki (najlepiej układać je pod nadzieniem serowym).
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
350 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżkioleju
1 łyżeczkasoli
250 mlwody (ciepłej)
Nadzienie
2 szt.jajek
2 łyżeczkioregano
2 łyżeczkibazylii
2 łyżeczkitymianku
150 gsera Tylżyckiego (lub innego ostrego sera)
100 gsera typu "Feta" (pokrojonego w kostkę)
Inne dodatki
50 gmasła roztopionego (do posmarowania bułeczek)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać Drożdże instant i olej. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do mąki, wyrobić luźne ciasto. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 kawałków; uformować spłaszczone podłużne bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

2

Nadzienie

Jajka ubić na pianę, dodać zioła, ser żółty, ser feta. Masę wymieszać i nałożyć na bułeczki.

3

Pieczenie

Bułeczki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Bułeczki greckie podawać na ciepło z Ketchupem z Przetworów Dr. Oetkera.
  • Do bułeczek można również dodać pomidory lub podsmażone pieczarki (najlepiej układać je pod nadzieniem serowym).