PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Brownie z muchomorkami

Ciasto czekoladowe z ciekawą dekoracją marcepanową

o 20 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Brownie z muchomorkami

Ciasto:

330 g masła
230 g czekolady gorzkiej
4 szt. jajek
400 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
90 g mąki
1 szczypta soli

Do dekoracji:

200 g masy marcepanowej
2 łyżki cukru pudru
0,25 łyżeczki Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijać przez 4-5 minut aż powstanie puszysta masa. Wolnym strumieniem dolać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej blachy wlać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i odłożyć ok. 50 g, zabarwić barwnikiem zielonym do uzyskania pożądanego koloru i przecisnąć przez małe sitko, aby powstała struktura trawy.

Pozostałą masę marcepanową podzielić na dwie części. Jedną część zabarwić barwnikiem czerwonym i ulepić 8 kapeluszy muchomorów. Z pozostałej masy ulepić nóżki grzybów. Kapelusze i nóżki muchomorów skleić ze sobą przy pomocy białego pisaka cukrowego. Następnie pisakiem namalować kropki na kapeluszach grzybków. Muchomorki oraz trawkę przykleić do ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Brownie z muchomorkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1537kJ
367kcal
1922kJ
459kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 38.61g 48.27g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!