PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Brownie z muchomorkami

Ciasto czekoladowe z ciekawą dekoracją marcepanową

ok. 20 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Brownie z muchomorkami

Ciasto:

330 g masła
230 g czekolady gorzkiej
4 szt. jajek
400 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
90 g mąki
1 szczypta soli

Do dekoracji:

200 g masy marcepanowej
2 łyżki cukru pudru
0,25 łyżeczki Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijać przez 4-5 minut aż powstanie puszysta masa. Wolnym strumieniem dolać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej blachy wlać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i odłożyć ok. 50 g, zabarwić barwnikiem zielonym do uzyskania pożądanego koloru i przecisnąć przez małe sitko, aby powstała struktura trawy.

Pozostałą masę marcepanową podzielić na dwie części. Jedną część zabarwić barwnikiem czerwonym i ulepić 8 kapeluszy muchomorów. Z pozostałej masy ulepić nóżki grzybów. Kapelusze i nóżki muchomorów skleić ze sobą przy pomocy białego pisaka cukrowego. Następnie pisakiem namalować kropki na kapeluszach grzybków. Muchomorki oraz trawkę przykleić do ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Brownie z muchomorkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1537 kJ
367 kcal
1922 kJ
459 kcal
Tłuszcz 22.13 g 27.67 g
Węglowodany 38.61 g 48.27 g
Białko 3.94 g 4.93 g