PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Black Velvet

Tort z czarnym kakao i białą masą z borówkami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Black Velvet

Biszkopt:

70 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 szczypta soli
170 g cukru

Masa:

250 g serka mascarpone
250 g serka typu Philadelphia
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
60 g cukru pudru

Do dekoracji:

250 g borówek amerykańskich
2 gałązki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 35 min.

Biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na 3 lub 2 części.

3

Masa

Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Masą przełóż blaty wystudzonego biszkoptu.

4

Dekorowanie

Borówki umyj i odsącz na papierowym ręczniku. Na górze tortu ułóż świeże owoce borówek i listki mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Black Velvet

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
1059kJ
253kcal
Tłuszcz 28.27g 17.56g
Węglowodany 30.02g 18.64g
Białko 8.05g 5.00g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej