PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Black Velvet

Tort z czarnym kakao i białą masą z borówkami

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Black Velvet

Biszkopt:

70 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 szczypta soli
170 g cukru

Masa:

250 g serka mascarpone
250 g serka typu Philadelphia
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
60 g cukru pudru

Do dekoracji:

250 g borówek amerykańskich
2 gałązki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 35 min.

Biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na 3 lub 2 części.

3

Masa

Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Masą przełóż blaty wystudzonego biszkoptu.

4

Dekorowanie

Borówki umyj i odsącz na papierowym ręczniku. Na górze tortu ułóż świeże owoce borówek i listki mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Black Velvet

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
1059kJ
253kcal
Tłuszcz 28.27g 17.56g
Węglowodany 30.02g 18.64g
Białko 8.05g 5.00g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt