PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkopt bezglutenowy waniliowy

Bezglutenowy biszkopt z cukrem z wanilią

ok. 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkopt bezglutenowy waniliowy

Biszkopt:

5 szt. jajek
140 g cukru
90 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temp. 170˚C.

Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę, dodaj cukier z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko.

Następnie w dwóch / trzech partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połącznia się składników.

Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Po upieczeniu biszkopt wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkopt bezglutenowy waniliowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 519 kJ
124 kcal
1063 kJ
254 kcal
Tłuszcz 2.50 g 5.11 g
Węglowodany 21.65 g 44.18 g
Białko 3.71 g 7.58 g