PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezy Słony karmel z orzechami

Chrupiąca beza z masą śmietanową Słony karmel i włoskimi orzechami

6 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezy Słony karmel z orzechami

Bezy:

6 szt. białka
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich grubo posiekanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 130°C, blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej, „miękkiej” piany wówczas zacznij dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Z gotowej masy, na blasze do pieczenia wykonaj 6 gniazdek, po uformowaniu natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 110°C.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 105 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i ubijaj jeszcze przez chwile do połączenia się składników.

4

Dekorowanie

Gotowe gniazdka bezowe wypełnij kremem i posyp dużą ilością orzechów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezy Słony karmel z orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2378kJ
568kcal
1185kJ
283kcal
Tłuszcz 35.10g 17.46g
Węglowodany 56.20g 27.96g
Białko 8.32g 4.14g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt