PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezy Słony karmel z orzechami

Chrupiąca beza z masą śmietanową Słony karmel i włoskimi orzechami

6 sztuk

średnie 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezy Słony karmel z orzechami

Bezy:

6 szt. białka
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich grubo posiekanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 130°C, blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej, „miękkiej” piany wówczas zacznij dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Z gotowej masy, na blasze do pieczenia wykonaj 6 gniazdek, po uformowaniu natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 110°C.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 105 min.

Po upieczeniu wystudź.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i ubijaj jeszcze przez chwile do połączenia się składników.

4

Dekorowanie

Gotowe gniazdka bezowe wypełnij kremem i posyp dużą ilością orzechów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezy Słony karmel z orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2378kJ
568kcal
1185kJ
283kcal
Tłuszcz 35.10g 17.46g
Węglowodany 56.20g 27.96g
Białko 8.32g 4.14g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej