
Pleśniak
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka i masło zagnieć z zawartością opakowania ciasta kruchego. Blachę o wym. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wyklej połową ciasta. Na wierzchu rozsmaruj powidła. Resztę ciasta podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Obie części schłodź w zamrażalniku ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciasto kakaowe zetrzyj na tarce (duże oczka) na powidła. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Pianę nałóż na ciemne ciasto i wyrównaj łyżką. Na pianę zetrzyj pozostałe jasne ciasto.
Wstaw do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po ostudzeniu ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pierniczkowy Domek

Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

Sernikobrownie z polewą CZARNĄ Błyszczącą

Wielkanocne króliczki

Pleciona rolada z makiem

Pomarańczowa beza
