PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Beza z masą śmietanową i malinami

Chrupiąca beza z delikatną masą śmietanową i koroną ze świeżych malin

ok. 10 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Beza z masą śmietanową i malinami

Beza:

4 szt. białka
250 g cukru
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

450 g malin
5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C (grzanie góra-dół). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wlej białka, dodaj cukier, sól i miksuj na najwyższych obrotach przez 15 minut, do uzyskania lśniącej, sztywnej masy.

2

Pieczenie

Pianę rozsmaruj na blasze na okrągły blat o grubości około 4 cm.

Piekarnik elektryczny: 110 °C

Piekarnik gazowy: 110 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 180 min.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

4

Dekorowanie

Na wystudzoną bezę (po ok. 1 h) wyłóż łyżką masę śmietanową i udekoruj malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Beza z masą śmietanową i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1248 kJ
298 kcal
871 kJ
208 kcal
Tłuszcz 15.14 g 10.59 g
Węglowodany 40.11 g 28.05 g
Białko 3.25 g 2.27 g