PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Beza Pavlova z kremem waniliowym i prażonymi migdałami

Pyszna beza z kremem waniliowym

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Beza Pavlova z kremem waniliowym i prażonymi migdałami

Beza:

5 szt. białka (180 g)
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
15 g cukru pudru
1 łyżeczka Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g konfitury wiśniowej
100 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. 24 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej bezy. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc w środku delikatne wgłębienie i podwyższając brzegi.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 5 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik elektryczny: 110 °C

Piekarnik gazowy: 110 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 120 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Do miski przelej śmietankę i cukier puder. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, jednolitej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj do kremu pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Konfiturę delikatnie podgrzej w garnku, a płatki migdałów podpraż na patelni. Polej rozpuszczoną konfiturą bezę, a górę udekoruj płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Beza Pavlova z kremem waniliowym i prażonymi migdałami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202 kJ
287 kcal
1252 kJ
299 kcal
Tłuszcz 17.16 g 17.87 g
Węglowodany 27.87 g 29.03 g
Białko 4.83 g 5.03 g