do przepisu Beza Pavlova z kremem waniliowym i prażonymi migdałami
5 szt. | białka (180 g) |
250 g | cukru |
1 łyżeczka | mąki ziemniaczanej |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
15 g | cukru pudru |
1 łyżeczka | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera |
100 g | konfitury wiśniowej |
100 g | płatków migdałowych |
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. 24 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej bezy. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc w środku delikatne wgłębienie i podwyższając brzegi.
Bezę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Piekarnik gazowy: 170 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: ok. 5 min.
Po tym czasie zmniejsz temp.
Piekarnik elektryczny: 110 °C
Piekarnik gazowy: 110 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: ok. 120 min.
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Do miski przelej śmietankę i cukier puder. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, jednolitej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj do kremu pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzoną bezę.
Konfiturę delikatnie podgrzej w garnku, a płatki migdałów podpraż na patelni. Polej rozpuszczoną konfiturą bezę, a górę udekoruj płatkami migdałów.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1202
kJ
287 kcal |
1252
kJ
299 kcal |
Tłuszcz | 17.16 g | 17.87 g |
Węglowodany | 27.87 g | 29.03 g |
Białko | 4.83 g | 5.03 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne