PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bałwanki

Jak przygotować bałwanki z lukru plastycznego?

ok. 3 sztuki

łatwy 20 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Lukier plastyczny podziel na trzy części (1 x 150 g, 2 x 50 g). Jeden 50 g kawałek lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugi z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Z 150 g białego lukru plastycznego zagnieć i uformuj wałek o długości 12 cm. Podziel go na 6 kawałków (3 x 3 cm i 3 x 1cm) (Zdj. 1).

2

Z każdego kawałka zrób kulkę. Małą kulkę przyczep do dużej delikatnie zwilżając wodą.

3

Z niewielkiego kawałka czerwonego lukru plastycznego zrób czapki i noski bałwanków.

4

Kawałek zielonego lukru plastycznego rozwałkuj pomiędzy kawałkami grubej foli lub lekko podsupując cukrem pudrem. Wytnij niewielkie prostokąty (na szaliczki) natnij je na końcach tworząc frędzelki i udekoruj bałwanki.

5

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do miseczki. Wykałaczkę maczaj w polewie, wykonując bałwankom oczka, usta i guziczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bałwanki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2265 kJ
541 kcal
1842 kJ
440 kcal
Tłuszcz 17.34 g 14.10 g
Węglowodany 93.98 g 76.41 g
Białko 0.69 g 0.56 g