PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bałwanki

Jak przygotować bałwanki z lukru plastycznego?

o 3 sztuki

łatwy 20 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Lukier plastyczny podziel na trzy części (1 x 150 g, 2 x 50 g). Jeden 50 g kawałek lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugi z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Z 150 g białego lukru plastycznego zagnieć i uformuj wałek o długości 12 cm. Podziel go na 6 kawałków (3 x 3 cm i 3 x 1cm) (Zdj. 1).

2

Z każdego kawałka zrób kulkę. Małą kulkę przyczep do dużej delikatnie zwilżając wodą.

3

Z niewielkiego kawałka czerwonego lukru plastycznego zrób czapki i noski bałwanków.

4

Kawałek zielonego lukru plastycznego rozwałkuj pomiędzy kawałkami grubej foli lub lekko podsupując cukrem pudrem. Wytnij niewielkie prostokąty (na szaliczki) natnij je na końcach tworząc frędzelki i udekoruj bałwanki.

5

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do miseczki. Wykałaczkę maczaj w polewie, wykonując bałwankom oczka, usta i guziczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bałwanki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2265kJ
541kcal
1842kJ
440kcal
Tłuszcz 17.34g 14.10g
Węglowodany 93.98g 76.41g
Białko 0.69g 0.56g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej