
Babeczki wiosenne
Składniki
Przygotowanie:
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Zawartość opakowania z lukrem wymieszaj energicznie z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania oczekiwanego koloru. Przy pomocy pędzelka nakładaj cienką warstwę na babeczki. Odstaw do zastygnięcia.
Na zastygniętym lukrze wykonaj rant żółtych kropeczek pisakiem cukrowym.
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawaj krem, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania oczekiwanego koloru. Krem umieść w rekawie cukierniczym lub szprycy i udekoruj babeczki.
Babeczki udekoruj posypką.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort cytrynowy z dżemem porzeczkowym

Babka czekoladowa z wiśniami

Sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami

Sernik na zimno z owocową galaretką

Babeczki w kolorze dyni

Babeczki z bakaliami
