PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babki Grzybki

Małe babki z rodzynkami, pomarańczą udekorowane lukrem i perełkami

ok. 4 - 5 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babki Grzybki

Ciasto:

250 ml mleka (ciepłego)
50 g drożdży świeżych
110 g cukru
500 g mąki
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
1 szczypta soli
50 g masła
100 g rodzynek
1 szt. pomarańczy (2 łyżki startej skórki z pomarańczy)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

W miseczce wymieszaj 125 ml ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane żółtka, sól, masło, rozczyn drożdżowy i resztę mleka, dodaj posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Ciasto drożdżowe jest gotowe, gdy po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.

Gotowe ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Wygotowane i wymyte metalowe puszki po warzywach konserwowych wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą – na taką porcję ciasta potrzeba 4-5 puszek o pojemności ok. 400 g.

Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagnieć przez ok. 2 minuty, a potem przełóż do puszek, do ok. 3/4 wysokości pojemnika (nie więcej by ciasto podczas pieczenia nie wypłynęło). Odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 10 minut).

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

3

Dekorowanie

Po ostygnięciu babeczki wyjmij z puszek, ozdób lukrem i udekoruj błyszczącymi perełkami. Babki Grzybki możesz podać w kolorowych kubeczkach.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babki Grzybki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4300 kJ
1027 kcal
1055 kJ
252 kcal
Tłuszcz 16.91 g 4.14 g
Węglowodany 203.37 g 49.85 g
Białko 19.54 g 4.79 g