PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babki Grzybki

Małe babki z rodzynkami, pomarańczą udekorowane lukrem i perełkami

o 4 - 5 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babki Grzybki

Ciasto:

250 ml mleka (ciepłego)
50 g drożdży świeżych
110 g cukru
500 g mąki
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
1 szczypta soli
50 g masła
100 g rodzynek
1 szt. pomarańczy (2 łyżki startej skórki z pomarańczy)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto

W miseczce wymieszaj 125 ml ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane żółtka, sól, masło, rozczyn drożdżowy i resztę mleka, dodaj posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Ciasto drożdżowe jest gotowe, gdy po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.

Gotowe ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Wygotowane i wymyte metalowe puszki po warzywach konserwowych wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą – na taką porcję ciasta potrzeba 4-5 puszek o pojemności ok. 400 g.

Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagnieć przez ok. 2 minuty, a potem przełóż do puszek, do ok. 3/4 wysokości pojemnika (nie więcej by ciasto podczas pieczenia nie wypłynęło). Odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 10 minut).

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

3

Dekorowanie

Po ostygnięciu babeczki wyjmij z puszek, ozdób lukrem i udekoruj błyszczącymi perełkami. Babki Grzybki możesz podać w kolorowych kubeczkach.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babki Grzybki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4300kJ
1027kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 16.91g 4.14g
Węglowodany 203.37g 49.85g
Białko 19.54g 4.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej