do przepisu Babki Grzybki
250 ml | mleka (ciepłego) |
50 g | drożdży świeżych |
110 g | cukru |
500 g | mąki |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
2 szt. | żółtek |
1 szczypta | soli |
50 g | masła |
100 g | rodzynek |
1 szt. | pomarańczy (2 łyżki startej skórki z pomarańczy) |
1 opak. | Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
W miseczce wymieszaj 125 ml ciepłego mleka, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane żółtka, sól, masło, rozczyn drożdżowy i resztę mleka, dodaj posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Ciasto drożdżowe jest gotowe, gdy po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu.
Gotowe ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Wygotowane i wymyte metalowe puszki po warzywach konserwowych wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą – na taką porcję ciasta potrzeba 4-5 puszek o pojemności ok. 400 g.
Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagnieć przez ok. 2 minuty, a potem przełóż do puszek, do ok. 3/4 wysokości pojemnika (nie więcej by ciasto podczas pieczenia nie wypłynęło). Odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 10 minut).
Babeczki wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 30 min.
Po ostygnięciu babeczki wyjmij z puszek, ozdób lukrem i udekoruj błyszczącymi perełkami. Babki Grzybki możesz podać w kolorowych kubeczkach.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
4300kJ 1027kcal |
1055kJ 252kcal |
Tłuszcz | 16.91g | 4.14g |
Węglowodany | 203.37g | 49.85g |
Białko | 19.54g | 4.79g |