PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka marmurkowa z ciemnym kakao

Marmurkowa babka z ciemnym kakao

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka marmurkowa z ciemnym kakao

Składniki:

4 szt. białka
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
150 ml wody
4 szt. żółtek
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ubij białka za pomocą miksera i odstaw do lodówki. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło wraz z cukrem i ekstraktem utrzyj mikserem do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj wodę oraz żółtka. Wsyp wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Za pomocą szpatuły delikatnie wmieszaj ubite wcześniej białka. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta ciemnego, następnie warstwę ciasta jasnego i tak dalej na przemian. Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki widelcem.

2

Pieczenie

Babkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka marmurkowa z ciemnym kakao

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 883 kJ
211 kcal
1407 kJ
336 kcal
Tłuszcz 12.07 g 19.16 g
Węglowodany 22.18 g 35.21 g
Białko 3.56 g 5.65 g